Mainos

Tshetsheenit tapaavat Venäjän hallituksen edustajia

Tshetsheenikomentajat tapaavat parhaillaan Venäjän hallituksen edustajia Moskovassa, kertoi venäläinen uutistoimisto Itar-Tass tänään. Neuvotteluja käydään moskovalaismielisen tshetsheenineuvoston, Tshetshenian valtioneuvoston, välityksellä. Tshetsheenisissien valtuuskuntaan kuuluu "parhaiten tunnettuja ja arvostetuimpia kenttäkomentajia", sanoi neuvostoa johtava Moskovassa toimiva tshetsheeniliikemies Malik Saidullajev.

Hän kertoi, että neuvottelut etenevät "vaikeasti" ja että on liian aikaista paljastaa osanottajien nimiä. Saidullajev kertoi Itar-Tassille, että hänen neuvostonsa oli ollut välittäjänä Moskovan ja sissien sopimuksissa, jotka ovat johtaneet useiden kylien rauhanomaiseen luovuttamiseen Venäjän asevoimille viime kuukausina. Venäjä herätti Tshetshenian valtioneuvoston uudelleen henkiin lokakuussa kootakseen yhteen moskovalaismieliset tshetsheenit, jotka vastustavat Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin separatistista hallitusta. Neuvosto oli olemassa myös vuosien 1994-96 Tshetshenian sodan aikana, mutta sillä ei ole juuri vaikutusvaltaa itse Tshetsheniassa.

Venäläissotilas tarkastaa siviilejä Tshetsheniassa

Euroopan Neuvoston valtuuskunta Tshetsheniassa

Euroopan Neuvoston valtuuskunta on tutustumassa tilanteeseen Venäjän hallitsemassa osassa Tshetsheniaa. Valtuuskuntaan kuuluu ainoana suomalaispoliitikkona kansanedustaja Jaakko Laakso, joka johtaa Euroopan neuvostosta 50-jäsenistä yhtynyttä vasemmistoryhmää.

Neuvoston edustajille on jo aiemmin esitelty Grozyin lähialueiden paikallisia asukkaita, jotka tukevat venäläisten toimia tshetsheenijoukkojen kukistamiseksi. Venäläiset pyrkivät näin vastaamaan länsimaiden esittämään kritiikkiin venäläisjoukkojen suhteettomasta voimankäytöstä. Groznyin kellareissa piilottelee yhä arviolta 10 000-40 000 siviiliä.

Tuoreet tiedot kertovat, että Venäjä on kiihdyttänyt Groznyin ja Etelä-Tshetshenian vuoristosolien pommituksia. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjän ilmavoimien lukuisat pommituslennot ovat surmanneet noin 150 tshetsheenisissiä.

Groznyissa on myös tänään käyty kiivaita katutaisteluja. Tshetsheenien edustajat kiistävät kuitenkin tiedot, joiden mukaan venäläiset ovat onnistuneet tunkeutumaan kaupungin keskustaan.
(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.