Tshernobyl turman jälkeen: Metsää kuoli, eläimet sairastuivat

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus sattui runsaat kaksikymmentä vuotta sitten 26 huhtikuuta vuonna 1986. Tuolloin 116 000 ihmistä evakuoitiin kolmenkymmenen kilometrin säteeltä ydinvoimalasta.

Kaikkea ei voitu evakuoida; muutaman viikon sisällä turmasta osa alueen kasvillisuudesta kuoli ja osa eläimistä sairastui, kertoo Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Iisa Outola.

—Kolmenkymmenen kilometrin vyöhykkeellä osa metsästä kuoli ja osalla alueesta metsän kasvu hidastui. Etenkin lähellä reaktoria metsää kuoli, ja vaikutukset alkoivat näkyä 2 - 3 viikon sisällä onnettomuudesta, kertoo Outola.

Pahimmalla alueella lähellä reaktoria puut eivät kantaneet siemeniä 5-7 vuoteen onnettomuudesta.

—Puut alkoivat kuitenkin niin sanotusti toipua jo seuraavana vuonna onnettomuudesta. Nykyään minun tietääkseni onnettomuudesta ei ole merkittäviä jälkiä ekosysteemissä, Outola sanoo.

—Kasvillisuus on nykyään toipunut, mutta ihmisravinnoksi ne eivät vieläkään kelpaa, Outola korostaa.

Hevoset kuolivat kuuden kilometrin säteellä

Nykyään villieläimiä on Outolan mukaan Tshernobylin alueella jopa enemmän kuin aiemmin, koska alueella ei metsästetä lainkaan. Sen sijaan hyönteismaailma on kärsinyt turmasta.

—Sieltä on raportoitu, että hyönteisiä ja hämähäkkejä olisi alueella jonkin verran vähemmän kuin ennen ydinonnettomuutta.

Onnettomuus vaikutti myös kotieläimiin.

—Kuuden kilometrin etäisyydelle reaktorista jääneet hevoset kuolivat, samoin osa karjasta kuoli viiden kuukauden sisällä. Eloonjääneessä karjassa havaittiin kilpirauhasen toimintahäiriöitä ja kasvuhäiriöitä. Eläimet myös jäivät pienikasvuisemmiksi. Seuraava karjasukupolvi vaikutti kuitenkin jo normaalilta, ainoastaan eniten säteilylle altistuneiden yksilöiden poikasista osa oli pienempikasvuisia, Outola kertoo.

Syöpäsairauksia eläimillä ei kuitenkaan ole ollut.

Säteilyturvakeskuksen Iisa Outola on tutkinut pääosin radioaktiivisuutta ympäristössä Suomessa.

—Neljän kuukauden kuluttua onnettomuudesta evakuointialueen sisällä havaittiin kuitenkin jo 50 eri lintulajia, eikä kuolleita lintuja löydetty lainkaan. Myöskään evakuointialueesta etäämmällä laiduntaneessa karjassa ei ole havaittu merkittäviä muutoksia tai mutaatioita.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja