Trumpin ongelmat presidentinvaaleissa kasvavat: Kanye West ilmoittautui haastajaksi ja gallupit povaavat tappiota – suomalaistutkijan mukaan selitys häviöön on jo laadittu

Räppärinä ja viihdemogulina tunnettu Kanye West kertoi pyrkimyksistään Yhdysvaltain presidentiksi maan itsenäisyyspäivänä Twitterissä.

Suomen Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala ei usko Westin mahdollisuuksiin kivuta presidentintuolille, saati päästä edes ehdokkaaksi.

– Tässä vaiheessa voi olla myöhäistä ilmoittautua mukaan tämän vuoden presidentinvaaleihin. Tämä ei siis voi olla vakavasti otettava ilmoitus.

Annala kertoo, että joissakin osavaltioissa on jo myöhäistä ilmoittautua kisaan mukaan niin, että pääsisi mukaan virallisen ehdokkaan asemaan ja saisi nimeään äänestyslipukkeisiin.

Ehdokkaaksi pääseminen kun vaatii runsaasti nimien keräämistä, joissakin osavaltioissa voidaan puhua jopa kymmenistä tuhansista kannatusnimistä.

– Westille tulisi tosi kova kiire. Tuntuu siis aika epärealistiselta.

Annala pohtii, että räppäri yrittää edistää ilmoituksellaan lähinnä levynmyyntiään ja tehdä jopa julkista pesäeroa aiemmin kannattamaansa Trumpiin.

– Ehkä West on kyllästynyt Trumpin touhuihin viimeaikaisiin mielenosoituksiin liittyen ja voi olla, että West haluaa osoittaa, ettei ole enää Trumpin tukijoukoissa mukana.

Myös muiden tunnettujen henkilöiden on spekuloitu hakevan ehdokkaaksi tulevissa presidentinvaaleissa.

Esimerkiksi juontaja Oprah Winfreyn on spekuloitu hakevan tämän vuoden vaaleissa ehdokkaaksi ja Fox News -tv-kanavan juontaja Tucker Carlsonia on huhuttu kosiskelleen republikaaniehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleihin.

Annala ei pidä julkkisnimiä yllätyksenä.

– Se on tavallaan helppo asema ponnistaa vaalikamppailuun, jos on jo valmiiksi paljon faneja. Jotkut pystyvät muuntamaan sen ääniksi, toiset taas eivät.

– Myös Trump nousi presidentiksi julkkiksen asemasta.

"Miksi ihmeessä hän ottaisi varman nöyryytyksen?"

Istuvan presidentin Donald Trumpin kannatus on romahtanut koronakevään ja kesän aikana, ja Yhdysvalloissa onkin spekuloitu Trumpin vetäytyvän presidenttiehdokkuudesta.

Annala ei pidä vetäytymistä todennäköisenä.

– Miksi ihmeessä hän luopuisi nyt ja ottaisi varman nöyryytyksen?

Annalan mukaan Trumpilla olisi jo valmiit suunnitelmat häviämisensä selittämiseksi.

– Trump petaa nöyryytyksen pois sanomalla, etteivät vaalit olleet avoimet ja vapaat. Hän romuttaa jo ihmisten uskoa postiäänestyksen, johon joudutaan turvautumaan koronapandemian vuoksi. Postiäänestys kun antaa hänen mielestään mahdollisuuksia vaalivilppiin.

Trump saattaa ollakin jo hyväksynyt tosiasian, että saattaa hävitä vaalit.

– Hänellä on strategia valmiina, että voi säilyttää kasvonsa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja