Trump tölvi demokraattien tulevaa varapresidenttiehdokasta Kamala Harrisia: "Hän on kamalin ihminen koko senaatista"

2:11
Kamala Harris on Yhdysvaltain demokraattipuolueen tuleva varapresidenttiehdokas.

Demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden on valinnut varapresidenttiehdokkaaksensa senaattori Kamala Harrisin. Harrisista tulee ensimmäinen afroamerikkalainen nainen varapresidenttiehdokkaana. Presidentti Donald Trump ei säästellyt sanojaan haukkuessaan Harrisia.

55-vuotias Kamala Harris on siirtolaisten lapsi. Hänen isänsä, Stanfordin yliopiston kansantaloustieteen professori, on syntyisin Jamaikalta ja hänen vuonna 2009 kuollut äitinsä, ansioitunut rintasyöpätutkija, oli syntyisin Intiasta. 

Harrisin etunimi merkitsee lootuksenkukkaa Pohjois-Intian klassisella kielellä, sanskriitiksi.

Valtio-opin ja oikeustieteen tutkinnot yliopistoissa suorittanut Harris toimi ennen valintaansa senaattiin syyttäjänä San Franciscon kaupungissa ja sittemmin Kalifornian osavaltion valtionsyyttäjänä ja oikeusministerinä.  

Senaatissa hän aloitti kolme ja puoli vuotta sitten voitettuaan vastaehdokkaansa selvin lukemin. Hänestä tuli historian ensimmäinen eteläaasilaistaustainen nainen ja vasta toinen musta nainen Yhdysvaltain senaatin jäsenenä.

Harris taiteilee keskustan ja vasemmiston välillä

Poliitikkona Harris on pyrkinyt tasapainolemaan demokraattisen puolueen vasemmistosiiven ja puolueen keskustan välimaastossa. Häntä pidetään talouspoliittisesti keskustalaisena ja arvopoliittisesti liberaalina.

Hän ilmoitti aiemmin, ettei ole sosialisti eikä kannata puolueen vasemmiston ykkösnimen, Bernie Sandersin ohjelmaa. Harris on kuitenkin pitänyt esillä monia vasemmistolle tärkeitä kysymyksiä.

Hän vaatii ilmastonmuutoksen vastaisia toimia nopeasti, hän vastustaa Yhdysvaltoihin kohdistuvan siirtolaisuuden vaikeuttamista, ja kannattaa eri vähemmistöjen oikeuksia. Kalifornian oikeusministerinä olllessaan hän muun muassa pani toimeen lain samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Bidenin ja Harrisin on määrä järjestää esimmäinen yhteinen kampanjaesiintymisensä tänä iltana Suomen aikaa Bidenin kotikaupungissa Delawaren Wilmingtonissa. 

Harrisin nimitys ehdokkaaksi vahvistetaan demokraattien puoluekokouksessa Milwaukeessa Wisconsinissa ensi viikolla.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja