Mainos

"Tripolin hallintokortteli on Gaddafin Pentagon"

Taistelut Libyan johtajan Muammar Gaddafin joukkojen ja kapinallisten välillä jatkuvat kiivaina pääkaupunki Tripolissa.

Uutistoimistojen mukaan yhteenottoja käydään erityisesti Tripolin keskustassa olevan Gaddafin valtavan tukikohdan Bab al-Azizijan alueella. Kamppailu sen hallinnasta voi olla pitkä ja vaikea.

Mutta millainen on tämä tukikohta? Kuuden neliökilometrin kokoinen Bab al-Azizija (Loistava Portti) on Libyan vallan keskus. Se on samaan aikaan Gaddafin asuin- ja hallintopaikka, viestintä- ja tiedustelukeskus sekä linnoitettu tukikohta.

Siellä on sotilasparakkeja sekä raskasta aseistusta kuten panssarivaunuja. Aluetta ympäröivät muurit ovat jopa metrin paksuiset ja neljä metriä korkeat.

Kymmenien kilometrien tunneliverkosto

Bab al-Azizija on "Gaddafin Pentagon", sanoo uutistoimisto Reutersille Noman Benotman, brittiläisen Quilliam-ajatushautomon asiantuntija ja entinen libyalainen islamistitaistelija.

–Bab al-Azizijasta käsin Gaddafin joukot haluavat luoda Tripoliin kaaosta ja pilkkoa sen kilpaileviin taistelijoiden vyöhykkeisiin, aivan kuten tapahtui Beirutissa Libanonin sisällissodan aikana (1975-1991), Benotman sanoo.

Alueen alla arvioidaan kulkevan kymmenien kilometrien mittainen tunneli- ja bunkkeriverkosto, joka ulottuu lähialueille ja mahdollisesti Välimerelle asti. Nato on pommittanut viime kuukausien aikana Bab al-Azizijaa, ja jos Muammar Gaddafi on yhä linnoituksessa, hänen uskotaan piileskelevän maanalaisissa bunkkereissa.

Bab al-Azizijan rakennutti Gaddafin vuonna 1969 syrjäyttämä kuningas Idris. Gaddafi vahvisti sitä linnoituksekseen 1980-luvulla. Rakennuttajien joukossa uskotaan olleen ulkomaisia yhtiöitä, joilta länsivaltojen tiedustelupalvelut ovat yrittäneet saada tietoja alueen maanpäällisistä ja maanalaisista salaisuuksista.

Tukikohdassa on myös televisiokuvistakin tuttu patsas jossa suuri kullattu käsi puristaa yhdysvaltalaista sotilaskonetta. Sen lähellä olevalta parvekkeelta Gaddafi on pitänyt lukuisia puheitaan.

Yhdysvallat pommitti Bab al-Azizijaa huhtikuussa 1986 vastaiskuna hieman aiemmin tehdystä pommihyökkäyksestä yhdysvaltalaissotilaiden suosimaan yökerhoon Länsi-Berliinissä. Washington syytti pommi-iskusta Libyaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.