Translaista sopu valiokunnassa – kokoomus sai haluamansa muutokset

Valiokunta sai translain ehdotuksen valmiiksi 4:47
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi lakimuutoksista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai juuri valmiiksi mietinnön translaista. Hallituksen esitys translaista hyväksyttiin äänin 11-5. Esitystä vastustivat perussuomalaisten ja keskustan edustajat.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohen (kesk.) mukaan lakiin lisättiin kirjaus, jonka mukaan sukupuolta voisi vaihtaa enintään vuoden välein. 

 – Jos ollaan muuttamassa toisen tai useamman kerran sukupuolta, niin siitä edellisestä muutoksesta pitää olla kulunut vähintään yksi vuosi, ellei ole jotain erityisiä perusteita, Lohi sanoi.

Kokoomus on pitänyt esillä vähintään vuoden aikarajaa sukupuolivaihdosten välillä, ja perustellut asiaa väärinkäytösten riskin vähentämisellä. Kokoomusedustajat haluaisivat muutokset translain pykäliin, eikä vain mietintöön.

"Lopputulos kohtuullinen kompromissi"

Vihreiden Noora Koposen mukaan nyt pykälä neuvoteltiin sellaiseen muotoon, joka rajoittaisi sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeutta mahdollisimman vähän.

– Olisin toivonut kokoomukselta enemmän luottamusta ihmisiin, jotka haluavat sukupuoltaan vahvistaa, mutta lopputulos on kohtuullinen kompromissi, kirjoitti vihreiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen kansanedustaja Noora Koponen tiedotteessaan.

Lakiin tuli myös kaksi lausumaa, jotka koskivat kilpaurheilua sekä transsukupuolisia lapsia ja nuoria.

– Käytännössä translain vaikutusta kilpaurheiluun pitää seurata, niin että reilut pelisäännöt toteutuvat ja tarvittaessa ryhdyttävä lainsäädännön täsmentämiseen, valiokunnan puheenjohtaja Lohi kertoi. 

Lohen mukaan valtioneuvosten tulee arvioida ja valmistella tarvittaessa lainsäädäntömuutoksia transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseen.


Lue myös:

    Uusimmat