TOP 10: Ovatko nämä tosiaan maailman älykkäimmät koirat?

Koirien sanotaan olevan yhtä älykkäitä kuin pikkulapset: ne osaavat muun muassa laskea ja ymmärtävät yli sata sanaa. Vaikkei koiria olisi karvoihin katsominen, maailman älykkäimmistä koiraroduista on tehty epävirallinen listaus.

Tiesitkö, että koirien älylliset kyvyt ovat lähes samaa luokkaa kuin parin vuoden ikäisen ihmislapsen? Keskimääräinen koira pystyy oppimaan 165 sanaa, ne osaavat laskea sekä jopa huijata ihmisiä. Toki koirienkin älykkyys vaihtelee yksilöstä toiseen, ja uskotaan, että myös roduissa on eroa. Usein siteerattu – mutta täysin epävirallinen ja epätieteellinen – lista maailman älykkäimmistä koiraroduista kuuluu näin:

TOP 10: Älykkäimmät koirat

1. Bordercollie

Vilkas, äärimmäisen älykäs ja määrätietoinen: nämä sanat kuvaavat hyvin bordercollieta. Sen lisäksi se on sitkeä, ahkerasti työskentelevä ja omistajalleen nöyrä koirarotu. Nopeutensa ja koulutettavuutensa ansiosta bordercolliet ovat myös suosittuja harrastuskoiria, ja ne ovat ihanteellisia kumppaneita muun muassa agilityyn ja tokoon. Älykkäänä ja aktiivisena koiratoruna se kaipaa koko ajan virikkeitä, aktiviteetteja ja älyllistä haastetta kuten pallonheittelyä, interaktiivisia pelejä tai ongelmapalloja.

Jos koira oppii keskimäärin yli sata sanaa, bordercollie pistänyt pikkuisen paremmaksi: brittiläinen Chaser-niminen bordercollie oppi yli 1 000 sanaa. Näihin lukeutuivat muun muassa sanat perhosentoukka, ilves, hämähäkkimies, keiju, tuntosarvi, talvi, sammakkoeläin, kruunu, simpanssi, pähkinä, kaktus, zombie...

2. Villakoira

Villakoira eli puudeli, on helposti koulutettava, sinnikäs ja terävä koirarotu, joka rakastaa treenaamista sekä leikkimistä – siksi se rakastaa myös ihmisen seuraa ja touhuilua. Esimerkiksi sirkustaiteessa ja -esityksissä on käytetty paljon villakoiria, sillä ne oppivat sukkelasti uusia temppuja ja haluavat näyttää riemastuttavat taitonsa muille.

Tylsistynyt villakoira ei kauaa hissuttele, vaan se keksii itse itselleen tekemistä – niin hyvässä, että pahassakin.

3. Saksanpaimenkoira

Muistathan Rin Tin Tinin, poliisikoira Rexin ja susikoira Roin? Kaikki nämä älykkäät koirahahmot olivat saksanpaimenkoiria! Saksapaimenkoira on hyvin älykäs, rohkea, suojeleva ja tarkkaavainen koira, ja sen pitäisi olla helposti ohjattavissa. Se on äärimmäisen jämpti kumppani, joka oppii nopeasti käskyt ja kehotukset ja tottelee lähes mukisematta jo ensimmäisellä kerralla komentoja. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus vahti-, suojelu- ja palveluskoirana edellytti koiralta rohkeutta, taistelutahtoa ja kovuutta. Saksanpaimenkoira aktiivisena koirana on äärimmäisen innokas oppimaan uutta. Rotuesittelyssä: Saksanpaimenkoira

4. Kultainennoutaja

Erittäin suosittu ja erityisen tunnettu koirarotu on eittämättä hellä kultainennoutaja, joka on myös älykäs. Kultaisennoutajan kerrotaan oppivan sutjakkaasti yli 200 käskyä. Kumppanina kultainennoutaja on korvaamaton: se sopii loistavasti perhekoiraksi sen lojaalisuuden, kärsivällisyyden ja miellyttämisenhalun takia: ne tulevat kenen tahansa kanssa toimeen! Rotuesittelyssä: Kultainennoutaja

5. Dobermanni

Dorbermanni on yksi suosituimmista suojelukoirista, eikä ihme: synnynnäinen pelottomuus, itsevarmuus ja kestävyys kuvaavat hyvin tätä rotua. Määrätietoisena ja fiksuna koirana dobermanni on tottelevainen tapaus: vaikka sen ulkonäkö on jalo ja lihaksikas, on dobermanni on perusolemukseltaan ystävällisen rauhallinen, perheeseen kiintynyt ja lapsirakas tapaus. Rotuesittelyssä: Dobermanni


6. Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira on luonteeltaan lempeä, rakastava ja (haukku)herkkä. Tämä omistajaansa erityisen kiintyvä rotu oppii nopeasti – vain jopa parilla harjoittelukerralla – uudet käskyt ja haluaa aina pitää huolta, että tämän perhe on turvassa. Miellyttämisenhaluinen shetlanninlammaskoira on harrastuskoirana monipuolinen, kotikoirana ikuisesti uskollinen.

7. Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on ystävällinen, miellyttämisenhaluinen, tottelevainen ja älykäs – ja tästä syystä myös yksi suosituimmista koiraroduista lapsiperheiden kesken. Kärsivällisyytensä ansiosta se on myös helppo koulutettava. Sitä käytetäänkin laajasti eri tehtävissä, esimerkiksi metsästyskoirana, palveluskoirana, fyysisesti toimintarajoitteisten henkilöiden avustajakoirana, opaskoirana, huumekoirana ja pelastuskoirana. Fiksu labradorinnoutaja osaa myös matkia ihmisiä tarkkailemalla heitä ja toistamalla heidän toimiaan. Rotuesittelyssä: Labradorinnoutaja

8. Perhoskoira (Papillon)

Papillon on pieni ranskalais-belgialainen koirarotu, joka ei ole ainoastaan lutunen, vaan huomattavasti fiksumpi, kovempi ja vahvempi, kuin mitä sen hento ulkomuoto saattaa antaa ymmärtää. Sitä pidetään kääpiökoirista älykkäimpänä. Älykkyyden lisäksi papillon on iloinen, mutkaton, vilkas, hyvin seurallinen ja ystävällinen – suorastaan seurankipeä.

Papillonin voi myös opettaa sisäsiistiksi: eli käymään tarpeillaan hiekkalaatikolla, kuin kissa konsanaan!

9. Rottweiler

Saksasta kotoisin oleva rottweiler on komea näky – ja myös turvallinen. Keskivahvaa työkoiraa käytetään palvelus- ja poliisikoirana, sillä se on luotettava, rohkea ja lojaali. Tämän lisäksi rottweiler kiintyvä, kuuliainen, ohjattava ja työhaluinen, jonka mielenrauha ja havainnointikyky saavat muut hösäävät koiruudet kateudesta vihreäksi.

10. Australianpaimenkoira

Australianpaimenkoira on tunnettu nokkeluudestaan, neuvokkuudestaan ja tarmokkuudestaan sekä syvästä kiintymyksestä omistajaansa. Ne ovat ketteriä, vahvoja ja aktiivisia koiria – niin henkisesti kuin fyysisesti. Tämän lisäksi australianpaimenkoiran kerrotaan olevan hyvin järjestelmällinen: koira saattaa viedä lelut takaisin paikoilleen leikittyään niillä! Oppimiskykyinen australianpaimenkoira tosin kyllästyy ja tympääntyy nopeasti, joten se kaipaa kosolti aktiviteetteja ja liikuntaa.


Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Mustin Tassukirja kaikenkarvaisista koirista (Atena, 2012), Wikipedia, Petweb, Care2.com, Daily Mail

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja