TOP 10: Monikulttuuritaustaiset suomalaisurheilijat

Viime päivinä on ollut paljon kohinaa monikulttuurisuudesta ja sen vaikutuksesta. Urheilussa sen hyödyt ovat tulleet selkeästi esille. Listasimme kymmenen kovinta suomalaisurheilijaa, joilla on juuria Suomen lisäksi myös muualla.

10. Gerald Lee junior

Koripalloilija Gerald Lee juniorin isä on legendaarinen Gerald Lee senior, joka aikoinaan tuli Yhdysvalloista Suomeen pelaamaan koripalloa. Senior on edelleen koripallon SM-sarjan historian paras korintekijä ja riistäjä. Nyt hänen poikansa "Junnu" Lee tekee vahvaa uraa Euroopassa ja on Susijengin avainpelaajia. Uudessakaupungissa kasvaneella Leellä on sekä Suomen että USA:n kansalaisuudet.

9. Nooralotta Neziri

Nooralotta Neziri on yleisurheilun yksi kuumimmista suomalaisnimistä. Hänen isänsä on Makedonian albaani, joka tuli käymään Suomessa ja löysi täältä rakkauden. Porilainen Neziri juoksee kovaa vauhtia Suomea maailman kartalle.

8. Shawn Huff

Vastikään koripallomaajoukkueen kapteeniksi nimetty Shawn Huffin isä Leon tuli USA:sta 1970-luvulla Leen tavoin Suomeen pelaamaan koripalloa ja jäi sille tielle. Hän on yksi koripallon SM-sarjan kautta aikain parhaista ulkomaalaisvahvistuksista. Poika Shawn on tehnyt komeaa uraa Euroopan kentillä sekä maajoukkueessa ja on Susijengin kantavia voimia myös tulevissa EM-kisoissa.

7. Perparim Hetemaj

Perparim Hetemaj on taustaltaan Kosovon albaani ja hän tuli Suomeen perheensä kanssa neljän vuoden ikäisenä. Shefki Kuqi viitoitti tietä Kosovon albaaneille futiskentillä ja Hetemaj on hänen manttelinperijänsä sillä saralla. Italian kivikovassa Serie A:ssa jo useamman kauden viihtynyt Hetemaj on myös Huuhkajien avainpelaajia. Myös perheen toinen veli Mehmet on jalkapalloilija ja pelaa tällä hetkellä SJK:ssa. Sisko Fatbardhe on sen sijaan valittu muun muassa Vuoden pakolaisnaiseksi ja on politiikassa aktiivisesti mukana.

6. Leo Komarov

Leonid "Leo" Komarov synti Narvassa, joka oli vielä tuolloin Neuvostoliiton alla. Komarov muutti ruotsinkieliselle Pohjanmaalle viisivuotiaana ja oppi nopeasti myös ruotsin kielen. Komarov tunnetaan tinkimättömästä asenteestaan kaukalossa ja lupsakkana juttumiehenä sen ulkopuolella. Nykyään hän taistelee NHL:ssä Toronto Maple Leafsin joukkueessa. Hänellä on tilillään myös maailmanmestaruus ja olympiapronssi.

5. Edis Tatli

Tämän hetken kovin suomalaisnyrkkeilijä on syntynyt Kosovossa. Edis Tatli muutti Suomeen viisivuotiaana ja kasvoi Hämeenlinnassa. Synnyinmaa on luonnollisesti edelleen lähellä hänen sydäntä ja liputtaakin avoimesti sekä Suomen että Kosovon lipun kanssa. Tatli on tehnyt kovaa jälkeä kehässä ja on tällä hetkellä Euroopan mestari.

4. Konstantin Shumov

Konstantin "Kosti" Shumov syntyi Moskovassa, kun itänaapuri oli vielä Neuvostoliitto, mutta muutti Suomeen jo lapsena. Ulkomailla pitkän uran pelannut keskitorjuja on lentopallomaajoukkueen ehdottomia avainpelaajia.

3. Erik Murphy

Erik Murphy on kautta aikain toinen Suomen kansalaisuuden omaava koripalloilija, joka on pelannut maailman kovimmassa liigassa NBA:ssa. Murphyn Päivi-äiti pelasi aikoinaan myös Suomen maajoukkueessa koripalloa. Erikin jalanjäljissä seuraavat vielä nuoremmat veljekset Alex ja Tomas. Kolmikolla on kaksoiskansalaisuus ja heistä tulee olemaan vielä pitkään iloa Suomen koripallomaajoukkueelle.

2. Aleksander Barkov

Suomalaisen jääkiekkoilun ehkäpä suurin lupaus on Aleksander Barkov, jonka isä Aleksandr pelasi Tapparassa kymmenen kauden ajan nousten kiistattomaksi seuralegendaksi. Barkov pelaa tätä nykyä NHL:ssä Florida Panthersin joukkueessa ja on Leijonien tulevien vuosien vastuunkantaja.

1. Roman Eremenko

Eremenkon jalkapalloperhe on Suomessa jo legendaarinen, sillä isä Alexei on yksi kaikkien aikojen parhaimmista Suomen kentillä koskaan pelanneista pelureista ja myös jälkipolvesta on kasvanut kovia pelimiehiä. Veljeskatraan vanhin Alexei junior on tehnyt pitkän uran ulkomailla, mutta keskimmäinen Roman on suurin tähti ja suomalaisen jalkapalloilun tämän hetken ykkösnimi. Nuorimmainen Sergeikin on ehtinyt jo väläytellä Veikkausliigassa ja saa nähdä mihin hänen rahkeensa riittävät. Suurseurojen havittelema Roman pelaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Moskovan TsSKA:n riveissä, mutta on elänyt nuoruutensa Pietarsaaressa ja Helsingissä. Eremenko on tällä hetkellä yksi Suomen kirkkaimmista urheilutähdistä kaikki lajit mukaan lukien.

Lue myös:

    Uusimmat