Toni Niemisen hurja voitto: Näin sähköntuhlauksemme väheni kolmanneksella!

Urheiluvaikuttaja Toni Nieminen perheineen on valittu Vuoden Energiaperhe –kilpailun voittajaksi. Vuoden kestäneen kilpailun aikana Niemisillä on pienennetty energiankulutusta 30,7 prosenttia eli huikeat yli 10 000 kWh. Yhteensä Vuoden Energiaperhe –kilpailijat ovat säästäneet vuoden aikana yli 20 000 kWh sähköä.

Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -kisan voittaja on selvinnyt: Toni Nieminen perheineen pienensi energiankulutustaan huikeat 30,7 prosenttia. Vuoden ajan sähkönkulutustaan seuranneen Niemisen kilpakumppaneina olivat laulaja Laura Voutilainen perheineen sekä ravintoloitsija Maija Silvennoinen.

Niemisen perhe asuu Ylöjärvellä noin 120-neliöisessä omakotitalossa, jolla on ikää jo yli sata vuotta. Talo lämpiää suoralla sähkölämmityksellä. Energiansäästöä kertyi sekä talon puolella että tallissa, jossa asustaa toistakymmentä ravihevosta.

– Säästö syntyi loppujen lopuksi aika pienistä asioista, kuten esimerkiksi valojen sammuttamisesta tyhjistä huoneista. Lämmityksessä lisättiin puiden käyttöä ja eteisen ja pesutilojen lattialämmitystä käännettiin hiukan pienemmälle, sillä se porotti jo turhankin lämpimästi, kertoo kilpailijoita vuoden aikana auttanut energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Iso tallirakennus haukkaa suuren osan Niemisen kotitalouden sähkönkulutuksesta. Tallin puolella ahnein energiasyöppö on kuuma vesi, jota tarvitaan muun muassa hevosten pesemisessä. Kilpailun aikana tallissa työskentelevät opettelivat käyttämään lämmintä vettä aikaisempaa harkitummin.

Energiakuuri oli Niemisille koko perheen projekti, johon osallistuivat myös Veera Nieminen sekä perheen kaksi tytärtä. Veeran vastuulla kisan aikana oli muun muassa kilpailublogin päivittäminen.

– Veera kirjoitti kilpailun aikana hauskoja, pilke silmäkulmassa laadittuja blogitekstejä, joita oli ilo lukea. Perheen omista tunnelmista kertomisen lisäksi blogeissa oli myös vinkkejä energiansäästöön, Laakkonen kertoo.

Laiteviat kuntoon Silvennoisilla ja Voutilaisilla

Vaikka Niemisen perhe korjasikin voittajan tittelin, ei kisakumppaneillakaan mennyt huonosti. Ravintoloitsija Maija Silvennoisen kodissa vuotuisesta energiankulutuksesta napsaistiin pois 31 prosenttia ja artisti Laura Voutilaisen kodissa 21 prosenttia.

Molemmilla kilpailijoilla suuri osa energiansäästöstä hoitui laitevikojen korjaamisella. Silvennoisten kodissa lämmitysjärjestelmä oli virheellisesti ohjautunut käyttämään lämmitykseen sähköä öljyn sijasta. Voutilaisten kodissa puolestaan löytyi maalämpöpumpusta laitevika, jonka vuoksi kodin käyttövesi lämpisi sähköllä.

– Jos vikoja ei olisi löytynyt, näin merkittävä säästö olisi jäänyt vain haaveeksi. Eli kyseessä ei ollut mikään pikkuvika, Airi Laakkonen sanoo.

– Lisäksi molemmat kilpailijat pienensivät energiankulutustaan myös pienemmillä toimenpiteillä, esimerkiksi vaihtamalla hehkulamppuja energiansäästölamppuihin ja lisäämällä kodin ja saunan lämmitystä puilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat