Tomaateissa maistuu kesä

Suomalaisten mielestä tomaatti on kesän suosituin elintarvike. Pussillinen punaisia päätyy lähes jokaiseen ostoskoriin. Tomaatit täyttävät täydellisen kesäruoan kriteerit. Ne ovat mehukkaita, terveellisiä, aromaattisia ja ennen kaikkea sekä monikäyttöisiä että helppoja kesäkeittiössä. Ei ole ihme, että tomaattien kulutus jopa kolminkertaistuu kesäaikana verrattuna talven kulutukseen.

Suosio on suurta myös muualla, sillä tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Tuorekäytön lisäksi tomaatti on myös yleisimpiä raaka-aineita ruoanlaitossa ja erityisen paljon käytetty Välimeren ja Väli-Amerikan alueiden keittiöissä. Näissä maissa ruoanlaitto aloitetaan yleisesti valitsemalla sopiva määrä kypsiä tomaatteja ruokaan.

Tomaatin sisältämä viides maku, umami, korostaa muiden raaka-aineiden aromeja ja tästä syystä esimerkiksi tortilla- pasta- ja pitsaruoat sisältävät lähes poikkeuksetta tomaattia. Meillä suomalaisilla on vielä mahdollisuuksia monipuolistaa tuoreiden tomaattien käyttöä ruoanlaitossa.

Tomaatti piristää monessa muodossa

Tomaatit maistuvat raikkailta salaateissa, mutta tuoreet tomaatit antavat myös keitoille, pizzoille, kastikkeille ja laatikkoruuille väriä ja makua. Tomaattien maku on parhaimmillaan ruuissa, joissa ne yhdistetään yrttien, sipulin, kylmäpuristetun rypsiöljyn, mustapippurin, tuorejuustojen ja valkosipulin kanssa. Esimerkiksi tuoreista tomaateista ja yrteistä valmistettu pastakastike on helppo ruoka ja sen maku on vertaansa vailla. Halutessa kasviskastiketta voi muunnella lisäämällä siihen jauhelihaa, kinkkua tai savukalaa.

Tomaatit kypsyvät mehukkaiksi myös grillissä. Grillattavaksi valitaan pienehköjä tai keskikokoisia tomaatteja, jotka saavat kypsyä sellaisenaan rauhassa grillin miedoimmalla paikalla. Isojen tomaattien puolikkaat sopivat parhaiten halkaistuina grillattaviksi. Tomaatit halkaistaan leveyssuunnassa kahteen osaan. Halkaistulle pinnalle sirotellaan hiukan yrttisuolaa ja esimerkiksi parmesaanijuustoa. Pienet kirsikkatomaatit sopivat puolestaan vartaisiin herkkusienien ja muiden kasvisten kanssa grillattaviksi. Vartaat on hyvä marinoida grillauskastikkeessa ennen kypsennystä.

Melko nuori tulokas

Suuresta suosiostaan huolimatta tomaatti on varsin nuori kasvis Euroopassa. Kolumbus toi sen mukanaan Eurooppaan 1500-luvulla, mutta käyttö yleistyi hitaasti. Eurooppalaiset suhtautuivat aluksi epäröiden tähän koisokasveihin kuuluvaan vihanneshedelmään. Suomeen ensimmäiset tomaatit tulivat 1800-luvun lopulla. Aluksi tomaatteja viljeltiin lähinnä kartanoiden kasvihuoneissa ja lämpimillä seinänvierustoilla. Tomaattia pidettiin jo tuolloin rakkauselämää vauhdittavana lemmenomenana. Suosio kasvoi!

Tavalliset suomalaiset tutustuivat yleisemmin tomaattiin vasta 1950-luvulla. Käyttö laajeni selvästi vasta1970-luvulla, jolloin ryhdyttiin kokkaamaan erityisesti kesäisin tomaattipohjaisia salaatteja. Tomaatista tuli samoihin aikoihin myös tuttu ravintola-annosten "vakiokoriste".

Perinteisesti suomalaiset söivät tätä vihannesta vain kesäisin, mutta 1990-luvulta lähtien tomaatti on yleistynyt myös talvikäytössä. Viime vuosien aikana tuontitomaattien lisäksi myös kotimaassa viljeltyä tomaattia on ollut saatavilla ympäri vuoden. Vuodesta 1991 lähtien tomaattien vähittäisostot ovat kasvaneet noin neljänneksellä. Aivan viime vuosina suosiota ovat lisänneet erikoistomaatit, joista suosituimmat ovat kirsikka-, cocktail-, päärynä- ja luumutomaatit.

Lemmenomena ehkäisee

Sata vuotta vanha väittämä lemmenomenasta ei ole tuulesta temmattu. Aivan viime vuosien tutkimukset todistavat, että runsaasti tomaatteja sisältävä ruokavalio pitää iän myötä verenkierron ja sydämen kunnossa. Tämän lisäksi tomaatin sisältämän lykopeenin tiedetään ehkäisevät mm. miesten eturauhasen syöpää, joka on noussut Suomessa miesten yleisimmäksi syöväksi. Lykopeenin lisäksi tomaatissa on runsaasti mm. beetakaroteenia, folaatteja ja monia kivennäisaineita, jotka kaikki edistävät hyvinvointia.

Tomaatti säilytetään huoneenlämmössä

Tomaatin aromit, makeus ja mehukkuus ovat parhaimmillaan, kun hedelmä on värittynyt täysin punaiseksi, oranssiksi tai keltaiseksi lajiketyyppinsä mukaiseksi. Kypsä tomaatti on myös hiukan kimmoisa pinnastaan. Jos kypsyys ei ole toivotunlainen ostohetkellä, kannattaa tomaattien antaa olla huoneenlämmössä pussissa pari päivää. Tämän jälkeen tomaatit ovat kypsiä syötäviksi. Säilyvyyden parantamiseksi tomaatteja ei tule laittaa jääkaappiin, missä sekä maku että rakenne heikkenevät. Pisimpään ja parhaimman makuisina tomaatit säilyvät + 10 asteen lämmössä. Tätä alemmassa lämmössä laatu heikkenee ja korkeammissa lämpötiloissa kypsyminen edistyy.

Raikkaan maun tomaatille antavat hedelmähapot ja makeuden sokerit. Kypsyessään makeus korostuu ja hedelmähappojen osuus vähenee. Tomaatit sisältävät myös paljon lykopeenia ja karoteenia. Karoteenia on eniten oranssinvärisissä tomaateissa. Lykopeenin on todettu olevan yksi parhaimmista antioksidanteista ja sen hyvä puoli on se, että teho ei heikkene kypsennettynä. Tomaatin lykopeeniä pidetään arvokkaana ravintoaineena, koska sen on todettu tutkimuksissa edistävän ihmisten terveyttä. Tomaatit sisältävät 94 % vettä ja energia niissä on 78 kcal/100 g.

Kokeile näitä tomaattiherkkuja:

Lue myös:

    Uusimmat