Toimittajan kommentti: Kohtaaminen Ivalossa hämmensi – tietoa janotaan, mutta meneekö koronavirusuutisointi överiksi?

Kartta näyttää koronavirukseen sairastuneen naisen reitin Suomessa – tämä tartunnasta ja sille altistuneista tiedetään tällä hetkellä 3:18
MTV Uutiset Live kertoo, miten Suomen ensimmäinen koronavirustartunta selvisi. Katso Livestä uusimmat uutiset joka päivä!

Lapin lumivalkoinen matkailuimago sai tällä viikolla ikävän kolauksen, kun Saariselällä lomailevalta 32-vuotiaalta kiinalaisturistilta otettu koronavirusnäyte vahvistui positiiviseksi.

Maailmalla suljetaan samaan aikaan rajoja, mutta Ivalon kaduilla viitataan kintaalla. Mistä tämä ajatusmaailmojen törmääminen oikein johtuu?

Lähdin toimittajana Ivaloon seuraamaan alueen reagointia ensimmäisen Suomessa vahvistetun virustartunnan jälkeen. 

Kun kyselin Ivaloon matkustavien suomalaisten tuntemuksia keskiviikkoiltana Helsinki-Vantaalla, vain hetki sen jälkeen kun vahvistettu tieto koronaviruksesta oli tullut julki, kukaan ei tuntunut olevan asiasta millään tavalla huolissaan.

–  Perus kausi-influenssa tappaa enemmän ja me olemme koko ajan pakkasessa, niin ei se iske, totesi eräs vanhempi rouva rauhallisen itsevarmana.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen:

Inariin lentää jatkuvasti myös suomalaisia – kysyimme, huolestuttaako koronavirus 2:35

Kuinka monen kausi-influenssan takia miljoonakaupunkeja suljetaan ja EU:n kansalaisia lennätetään yhteislennoilla takaisin Eurooppaan?

Tieto lisää tuskaa ja huolta tilipussista

Aasialaisten yöpymisiä tilastoitiin Lapissa viime vuoden tammikuussa Tilastokeskuksen mukaan 44 000 verran. Tästä kiinalaisten matkaajien osuus oli 18 000 eli noin 41 prosenttia.

S-Marketin pihalla tehdessäni gallupia luokseni käveli nainen hyvin määrätietoisesti.

– Turhaa sitä on paniikkia lietsoa. Laita siihen juttuusi, että kyllä tänne Lappiin on turvallista tulla.

Niin. Eihän koko asiassa ole kyse paniikin lietsomisesta tai siitä, etteikö Suomeen olisi turvallista tulla. Suurempi kysymys on se, miten Suomessa voidaan varautua koronavirukseen, jos maahan tulee tartunnan saaneita huomattava määrä.

Viimeksi keskiviikkona uutisoitiin uudesta koronavirusepäilystä Finnairin lennolla, joka oli saapumassa Hongkongista Helsinkiin.

THL:n johtava tutkija Jussi Sane sanoi MTV Uutisille, ettei voi kommentoida mitään yksittäistä tapausta eikä vahvista, oliko Finnairin lennolla tehty koronavirusepäily aiheellinen vai aiheeton.

Jos epäiltäisiin minkäänlaista tartuntavaaraa tai -uhkaa ihmisille, niin asiasta Sanen mukaan tiedotettaisiin ja tapaus hoidettaisiin.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen:

Kuinka koronavirustartunta vaikuttaa Ivalon matkailuun? Markkinointijohtaja kertoo haastattelussa, missä mennään 4:07

Tapaus osoitti jälleen sen, että ihmisiä liikkuu edelleen ja sama pätee myös koronaviruksen leviämiseen.

Aluksi Suomessa arvioitiin 24 ihmisen altistuneen mahdollisesti koronavirukselle oltuaan tavalla tai toisella yhteydessä sairastuneen kiinalaisturistin kanssa. Joukossa oli jopa kaksi sairaanhoitajaa, jotka eristettiin, eli he tekevät etätöitä kotona.

Tänään kerrottiin, että kahdella Lapin keskussairaalassa karanteenissa olevalla henkilöllä ei ole koronavirusta. Heidän tutkitut näytteensä antoivat tartunnasta negatiivisen tuloksen.

Viranomaiset eivät ole pystyneet tavoittamaan kaikkia mahdollisesti virukselle altistuneita henkilöitä, koska osa heistä on turisteja, ja heistä kaikista ei ole nimi- ja henkilötietoja.

Suurin huoli kohdistuu heikompiin

Vaikka Suomen viranomaisilla on selkeät toimintamallit koronaviruksen varalta, maailman tilannetta on silti seurattava huolella.

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontui keskustelemaan tilanteesta jo aiemmin alkuviikosta, mutta päätyi vasta torstain kokouksessaan julistamaan Wuhanin miljoonakaupungin torilta lähtöisin olevan koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.

–  Tärkein syy julistukseen ei ole, mitä tapahtuu Kiinassa, vaan mitä tapahtuu muissa maissa. Suurin huolemme on se mahdollisuus, että virus leviää maihin, joissa on heikompi terveydenhuoltojärjestelmä, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perusteli päätöstä Genevessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa myöhään torstai-iltana.  

Mikä on siis se raja, jolloin uutisointi koronaviruksesta, sen etenemisestä ja siihen varautumisesta muuttuu paniikin lietsomiseksi?

Jos virus ei pelota itseä, voisiko lähipiirissä tai maailmassa sellaisia henkilöitä, joille tartunta saattaa olla kohtalokas?

Jos pohditaankin asiaa toisinpäin.

Otetaanko koronavirus Ivalonkin torilla sitten vakavasti, kun siihen on menehtynyt enemmän kuin siihen tavalliseen "kausi-influenssaan"?

Päivitetty 6.2. klo 8:59 Korjattu kirjoitusvirhe.

Lue myös:

    Uusimmat