Kommentti: Kuinka vähän tiesimmekään silloin – tasan vuosi sitten tapahtui Lapissa jotain, jonka lyömät laineet kasvoivat tsunamiaalloiksi

6:58
Suomen ensimmäisestä koronavirustartunnasta tuli vuosi täyteen, toimittaja Ismo Puljujärvi muistelee uutismatkaa Ivaloon.

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta vahvistettiin tasan vuosi sitten Ivalossa. Kukaan ei vielä silloin osannut aavistaa, millaisen uuden uhan edessä olemmekaan, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Ismo Puljujärvi.

Merkillinen vuosi kertakaikkisesti. Olen useita kertoja palannut mielessäni tähän päivään, kun matkasin Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Ivaloa.

Kiinassa roihusi epätavallisen raju tauti, mikä oli saanut jopa Maailman terveysjärjestö WHO:n hiljalleen reagoimaan.

– Perus kausi-influenssa tappaa enemmän ja me olemme koko ajan pakkasessa, niin ei se iske, eräs vanhempi rouva totesi minulle ennen kuin astuimme lentokoneeseen.

Kuinka vähän tiesimmekään vielä siinä vaiheessa. Ehkä parempi niin.

Tammikuun 2021 loppuun mennessä WHO on raportoinut koronakuolemia globaalisti yli 2 miljoonaa, ja lisää on tulossa.

Kenen pää olisi kestänyt, jos olisi tiennyt, mitä olisikaan vielä luvassa?

Paha media saapui kylään

Ivalossa elämä oli vielä tuolloin täysin mallillaan. Lumiset maisemat olivat kuin postikorttikuvasta ja ulkomaalaiset turistit suuntasivat retkihaalareissaan koirasafareille.

Harvapa ajatteli, että muutaman kuukauden kuluttua julkisuudessa kirjoiteltaisiin joidenkin Lapin husky-yrittäjien pohtivan koiriensa lopettamista.

Kuulostaa huonolta vitsiltä, mutta sitä se ei valitettavasti ollut.

Osalla paikallisista tiedotusvälineiden saapuminen paikan päälle Ivaloon herätti niin kummastusta kuin raivoa.

Paha "etelän media" tulee ja mustamaalaa matkailualan ja yrittäjät siinä samalla. Hirveä haloo yksittäisestä tapauksesta.

– Normaali kausi-influenssakin tappaa enemmän kuin korona. Me olemme täällä pakkasessa, ei se täällä pysty leviämään, eräs vanhempi herrakin totesi leppoisasti Ivalon S-marketin edessä.

Vielä silloin se kuulosti leppoisalta lappilaiselta elämänasenteelta. Tänä päivänä, jos joku sanoisi noin ääneen, saisi takuulla pahoja katseita, ansaitusti.

Tilanne ei todellakaan ole ohi

Näin jälkiviisaana voisin todeta tälle kohtaamalleni herralle: "No on se "vähän tappavampi" kuin tavallinen kausi-influenssa."

Koronavirus jyllää yhä maailmalla ja tilanteesta ei tunnu löytyvän mitään päivänvaloa. Rokotukset tökkivät ja arviot aikataulusta vaihtelevat jatkuvasti.

Huolestuttavinta on kansalaisten väsymys rajoituksiin.

Varsinkin tällä viikolla pääministeri Sanna Marinin hallitus ja pääkaupunkiseudun päättäjät ovat vääntäneet kättä lasten ja nuorten harrastustoimien avaamisesta.

Kukapa ei haluaisi lähteä viettämään talvilomaa Tiroliin tai nauttia unohtumattomasta naisten päivän konsertista Musiikkitalossa.

Nyt ei yksinkertaisesti vaan voi, vaikka kommenttipalstojen epidemiologit muuta huutavat.

Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto sanoi aikoinaan osuvasti: "Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."

Tähän viisauteen olen luottanut korona-aikana ja tukeudun jatkossakin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja