Näin koronavirukselle altistuneet teoriassa lasketaan, kaikkia altistusepäiltyjä ei ole vieläkään tavoitettu – viranomaiset kertovat, kuinka suuri riski sairastuneen kohdanneella on

THL:n johtava asiantuntija haastattelussa: Tämä kaikki koronavirukselle altistuneista tiedetään 5:06

Kaikkia koronavirustartuntaan Suomessa mahdollisesti altistuneita henkilöitä ei ole vieläkään saatu tavoitettua, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra MTV Uutiset Livelle.

Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan altistuneita arvioidaan olevan 24. Heistä puolet saatiin tavoitettua perjantai-itaan mennessä.

Viranomaiset eivät kommentoi altistuneiden ikää, sukupuolta tai kansalaisuutta. Toistaiseksi julkisuuteen on kerrottu, että altistuneiden joukossa on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia.

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen koronavirustartunta vahvistui eilen kiinalaisnaiselta otetuista testeistä. Hän oli saapunut aiemmin Suomeen Kiinan Wuhanista, josta virus levisi maailmalle. Lapin keskussairaalassa eristyksissä olevan naisen tilan kerrotaan olevan hyvä.

Viranomaisilla ei ole vieläkään tietoa kaikista mahdollisesti altistuneista

THL:n johtava asiantuntija Savolainen-Kopra kertoo, että mahdollisesti altistuneita henkilöitä pyritään aktiivisesti saamaan kiinni.

– Kontakteja jäljitetään ja selvitetään yhteystietoja, että saadaan informoitua mahdollisesta altistuksesta.

Hän ei ota kantaa siihen, milloin testitulokset muiden mahdollisesti altistuneiden osalta saadaan. Testauksen tarve riippuu siitä, millainen altistus on ollut.

– Nämä käydään henkilötasolla läpi ja pohditaan tarvetta testaukseen. Kaikkia altistuneita tuskin tullaan testaamaan. Jos on oireita tai kyse vahvasta altistuksesta, varmasti harkitaan testausta.

Näin altistus määritellään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi eilen MTV Uutisille, että altistumisella tarkoitetaan sitä, että sairastuneen henkilön läheisyydessä on oleskeltu vähintään 15 minuuttia, ja kosketus- tai pisaratartunnan mahdollisuus on olemassa.

Carita Savolainen-Kopran mukaan kyseinen 15 minuutin riskiaika-arviotartunnan saamiselle perustuu tietoon muilla viruksilla tapahtuvasta altistuksesta.

– Se ei ole absoluuttinen arvo, vaan varovaisuusperiaatteeseen nojautuva.

– Joissain maissa aika-arvio on jopa pidempi, jotta määritellään, että on kyse altistuksesta.

Kuinka suuri riski sairastuneen kanssa samassa tilassa olleilla henkilöillä on?

Suomeen saapunut kiinalaisnainen lensi perheensä kanssa Wuhanista Pekingin ja Helsingin kautta Ivaloon ja jatkoi matkaansa Saariselälle.

Viranomaisten mukaan nainen lähti matkaan 22. tammikuuta, ja ensimmäiset oireet hänellä ilmenivät 25. tammikuuta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas arvioi aiemmin, että virus on voinut tarttua kiinalaisnaiseen korkeintaan kahta vuorokautta ennen oireiden alkamista.

THL:n johtavan asiantuntijan Carita Savolainen-Kopran mukaan on vaikea arvioida, millainen riski kiinalaisnaisen kanssa samoissa julkisissa tiloissa oleskelleilla on.

– Se riippuu siitä, onko varmistettu taudinkantaja oireinen vai ei-oireinen. Jos hänellä ei ole oireita, tartunnan riski on varsin pieni.

– Jos on oireinen, siinäkin tulee se, että kuinka läheisestä kontaktista on kyse. Jos ajatellaan perheenjäseniä, heillä riski on tietysti suurempi.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan tartunnalle ei voi altistua esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö menee sairastuneen ihmisen läheisyyteen viideksi minuutiksi kahvilassa.

– Se on äärimmäisen epätodennäköistä. Yleensä (altistuminen tapahtuu) käytännössä pienessä huoneessa ja lähietäisyydessä vaikkapa keskustellen, Puumalainen kertoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näissä paikoissa koronavirusta sairastava nainen on käynyt Suomessa – päivämäärät kertovat helpottavan tiedon tartuntariskistä 0:44

Ei syytä erityiseen huoleen

Wuhanin koronaviruksen tartuntalukuna kuvattava R0-luku on eri arvioiden mukaan 1,4–2,5.

– Eli se on matalampi kuin sars-viruksella.

Savolainen-Kopra rauhoittelee suomalaisia, ettei koronaviruksen kanssa ole syytä erityiseen huoleen.

– On hyvä pitää mielessä, että samaan aikaan, kun puhutaan Wuhanin koronaviruksesta, meillä kiertää useita erilaisia hengitystieviruksia Suomessakin, ja influenssakausi on parhaillaan päällä.

Juttuun korjattu tieto, että altistuneita arvioidaan olevan 24, ei sairastuneita, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat