Tällaisissa alipaineistetuissa huoneissa koronavirusepäiltyjen näytteet otetaan – henkilökunta suojautuu kauttaaltaan: "Potilas ohjataan meille kaikkia varotoimenpiteitä noudattaen"

Tällainen on sairaalan eristyshuone, jollaiseen koronaviruksen saanut kiinalaisturisti on sijoitettu 4:20

Suomen-matkallaan koronavirukseen sairastunutta kiinalaisnaista pidetään tällä hetkellä eristyksessä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Kiinan Wuhanista Helsingin kautta Ivaloon saapuneella kiinalaisnaisella vahvistettiin eilen uudenlainen koronavirustartunta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan naisen kunto on tällä hetkellä hyvä.

Sulkutilalla varustettu alipaineistettu huone

MTV Uutiset vieraili Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin Meilahden tornisairaalassa selvittämässä, millaisesta huoneesta on kyse.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan koronavirusepäilyjen näytteenotoissa käytetään ilmaeristettyä huonetta.

Samaisia huoneita käytetään myös keuhkotuberkuloosi- ja tuhkarokkoepäilyjen näytteenottoon.

– Se on tyypillinen sulkutilalla varustettu ja alipaineistettu huone, jossa on oma wc ja suihku.

Henkilökunta suojautuu kauttaaltaan

Sairaalan henkilökunta menee huoneeseen ja poistuu sieltä noudattamalla tietynlaista pukeutumis- ja riisuuntumisjärjestystä.

– Henkilökunnalla on hengityssuojain, suojatakki, suojakäsineet ja hiussuojain. Pisaratartunnan varalta on suojalasit tai visiiri.

Ruotsalaisen mukaan huoneen hoitotaso vastaa tavallisen potilashuoneen tasoa. HUSin sairaanhoitoalueella on apulaisylilääkärin mukaan käytössä kymmeniä ilmaeristettyjä huoneita.

Näin virustartuntaepäilyjen osalta sairaalassa toimitaan

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan on tärkeää, että koronavirustartuntaa itsellään epäilevä potilas on yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse.

– Jos potilas soittaa perusterveydenhuoltoon tai yksityiselle sektorille ja epäilee, että hänellä voisi olla koronavirusinfektio, sen jälkeen sieltä soitetaan meille HUSiin infektiolääkärille tai infektiopäivystäjälle.

Infektiolääkäri käy varhaisen toteamisen kriteerit läpi yhdessä potilasta hoitavan lääkärin kanssa.

– Jos kriteerit eivät täyty, potilas ei tule meille näytteenottoon.

– Jos kansalliset kriteerimme täyttyvät, potilas ohjataan kaikkia varotoimenpiteitä noudattaen meille HUSin erikoissairaanhoitoon ilmaeristettyyn huoneeseen näytteenottoon.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen määrittämien kriteerien mukaan potilas ohjataan hoitoon, jos hänellä on yli 38 astetta kuumetta ja hän on 14 vuorokauden sisällä oleskellut Kiinassa epidemia-alueella tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun koronavirustapauksen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat