Suomessa havaitun Wuhanin koronaviruksen oireet kuin influenssalla – toimi näin jos epäilet tartuntaa

Suomessa ensimmäinen koronavirustartunta – kyseessä wuhanilainen turisti 1:10
Kiinalaismatkailijaa, jolla koronavirus on havaittu, hoidetaan Lapin keskussairaalassa.

Suomessa on tavattu ensimmäinen varmennettu koronavirustartunta Lapissa.

Viime viikolla Ivalossa epäiltiin koronavirusta kahdella muulla kiinalaismatkailijalla. Nämä epäilyt osoittautuivat perusteettomiksi, ja hoitoon hakeutuneet isä ja poika päästettiin pian pois eristyksistä flunssalääkityksen kera.

Nämä ovat taudin oireet:

Wuhanin koronaviruksen tiedetään voivan tarttua ihmisestä toiseen, mutta THL:n mukaan leviämisen tehokkuus ja tarttuvuusaika ovat vielä epäselviä. Viruksen oireet muistuttavat influenssaa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi viime viikon epäilyjen yhteydessä koronavirusepäilyn heräävän silloin, kun ihminen 14 vuorokauden sisällä Wuhanista saapumisen jälkeen sairastuu oireisiin, joita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Lisäksi tautiin saattaa sairastua, jos on ollut yhteydessä ihmiseen, jolta Wuhanin koronavirus on varmennettu.

Keskiviikkoon mennessä uuteen koronavirukseen oli kuollut Kiinassa yli 130 ihmistä, sairastuneita oli pelkästään Kiinassa yli 5900.

Näin vältät tartunnan:

  • Koronavirukselta voi suojautua muun muassa tehostamalla omaa käsihygieniaa: pese kädet vedellä ja saippualla. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
  • Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
  • Vältä läheistä kontaktia hengitystieinfektioon sairastuneen henkilön kanssa.
  • Jos epäilet saaneesi tartunnan, suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttöliinoilla kun yskit tai aivastat. Laita liina heti roskiin.

Koronavirus voi muistuttaa tuhansia tappaneita sars- ja mers-tauteja

Koronavirus on Suomessakin tavallinen hengitystieinfektioita aiheuttava virus, joka aiheuttaa flunssaa etenkin talvikaudella. Wuhanin koronavirus on tämän taudin mutaatio. Uusi koronavirus voi aiheuttaa vakavamman taudinkuvan kuin tavallinen koronavirus.

Wuhanin viruksesta tekee poikkeuksellisen se, että se voi olla aikaisempien sars- ja mers-tautien kaltainen, eläimestä ihmiseen tarttunut virus. Mers (Middle East Respiratory Syndrome) kuuluu koronaviruksiin, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Mersiin on kuollut vuoden 2012 jälkeen yli 800 ihmistä. Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) kuuluu niin ikään koronaviruksiin. Tautiin sairastui 2000-luvun alkupuolella maailmanlaajuisesti noin 8 500 henkeä, joista noin joka kymmenes kuoli.

Suomessa on laajalti varauduttu Wuhanin koronaviruksen leviämiseen. THL on päivittänyt terveydenhuollon toimijoille ja matkailijoille tarkoitettuja ohjeita käytännössä päivittäin. Myös sairaanhoitopiirit ovat käyneet läpi omia prosessejaan päivystyksen, laboratorion ja konsultaation osalta.

Lue myös:

    Uusimmat