Toimittaja kertoo kokemuksestaan: Tällaista Burmassa on matkustaa!

Myanmar eli Burma oli vuosikymmeniä eristäytyneenä. Nyt se on alkanut hiljalleen avata rajojaan myös turisteille. Toimittaja Terttu Levonen vieraili maassa keväällä.

Suomesta Burman Yangoniin lennetään yleensä Bangkokin tai Singaporen kautta. Bangkok on lähempänä Yangonia, joten lento sinne Helsingistä on kolmisen tuntia lyhempi kuin Singaporesta. Euroopasta Burmaan ei ole vielä suoria lentoja. Maahan pääseminen vaatii viisumin. Matkaan kannattaa valmistautua huolella.

– Reppumatkailu voi olla haasteellista. On syytä ottaa huomioon, että liikkuminen on Burmassa valvottua ja osia maasta on suljettu ulkomaalaisilta. Helpointa on lähteä valmis- tai yksilöllisesti räätälöidylle matkalle. Silloin kiertomatkaan sisältyvät majoitukset, sisämaanlennot, kuljetukset, opastukset ja pääsymaksut, Levonen suosittaa.

Opas auttaa

– Oma paikallinen opas tekee kiertomatkasta mukavan. Hän huolehtii kaikesta: kuljetuksista, aikataulusta, pääsymaksuista ja luvista. Hänen avullaan voi jutella paikallisen väestön kanssa. Opas myös tietää missä kannattaa vaihtaa valuuttaa ja syödä.

Ruokailu on halpaa. Kaupungilla laadukkaan usean lajin aterian kolmelle voi saada viidellä eurolla. Mutta eivät ateriat neljän tähden hotelleissakaan mahdottomia maksa, parikymmentä euroa kahdelta.

Levonen kertoo Burman olevan matkailijalle turvallinen kohde. Ryöstöt ovat ainakin toistaiseksi harvinaisia.

Burmassa liikutaan lentäen

Kiertomatkalla kohteesta toiseen lennetään. Maantieverkosto on alkeellinen ja välimatkat melko pitkiä. Matkustaminen jokilaivalla Iravadia pitkin Yangonin ja Mandalayn välisellä 700 km pituisella reitillä on suosittua.

Burman sisäisten lentojen varaaminen Suomesta käsin ei ainakaan toistaiseksi onnistu omatoimisesti. Se on tehtävä paikan päällä tai Suomessa agentin toimesta. Kotimaanlentoja tarjoaa useampi lentoyhtiö. Koneet ja palvelu ovat tasokkaita. Menijöitä riittää, joten paikat pitää varata hyvissä ajoin.

– Lentokentillä ei muuten ole valotauluja. Useommat lennot lähtevät samoihin aikoihin aamulla ja illalla. Matkustajille jaettiin tarrat, joista selvisi mille lennolle kukin oli menossa. Opas tarkisti aina edellisenä iltana ja vielä aamulla lähtöajan. Se kun saattoi muuttua vielä lähtöaamuna.

Vain dollareita

Maassa eivät luottokortit toimi ja valuutan vaihtamisessa ollaan tarkkoja. Maan valuutta on kyat, mutta sitä ei vaihdeta ulkomailla. Burmassa kyateja vaihdetaan vain dollareihin.

Katukaupassa vaihtokurssi on edullisempi kuin pankissa. Paikallinen opas tietää paikat, missä voi asioida turvallisesti.

– Vaihdettavaksi kelpaavat vain sileät vuoden 2006 jälkeen painetut dollarit. Kun Suomessa tilaa dollareita, kannattaa kertoa olevansa menossa Burmaan. Dollareilla voi maksaa hotelleissa ja monissa kaupoissa.

Studio55.fi

Kuvat: Terttu Levonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja