Mainos

Timo K. Mukka oli myös lahjakas kuvataiteilija

Ateneum on saanut lahjoituksena merkittävän kokoelman kirjailijana tunnetun Timo K. Mukan kuvataidetta. Yli sadan teoksen lahjoituksen tekivät taitelijan puoliso Tuula Mukka ja pariskunnan lapset. Juuri avattu näyttely tuo uusia puolia esiin Mukasta, jonka tunnetuimmasta kirjasta, Maa on syntinen laulu, kohuttiin 1960- ja -70 -luvuilla.

Timo K. Mukka aloitti opinnot atenumissa vuonna 1961 vain 16-vuotiaana, mutta palasi jo vuoden kuluttua kotiseudulle Pellon Orajärvelle. Taidekoulussa Mukka oli kuitenkin tutustunut tulevaan puolisoonsa Tuulaan, joka on nyt lahjoittanut yli 100 teoksen kokoelman Ateneumille.

-Mieltäni on kauan painanut, mihin minä saan nämä teokset turvaan. Haluan, että niistä pidetään huolta, niin että ne säilyvät. Ateneum on siihen paras mahdollinen paikka, Tuula Mukka sanoo.

Taiteellisesti lahjakkaalla Mukalla kuvataide kulki rinnan kirjallisuuden kanssa. Vuonna 1964 julkaistu esikoiskirja Maa on syntinen laulu oli vielä ahdaskatseiselle Suomelle liikaa rohkeine seksuaalikuvauksineen.

Tuula Mukka myöntää, että hänen mieheensä iskettiin silloin tietynlainen leima, jota oli vaikea karistaa.

Kuvataiteilijana Mukka kokeili eri tyylejä ja tekotapoja, mutta aiheina tauluissaan hänellä on lähipiiri, perhe ja sukulaiset. Näyttely tuokin taiteilijasta esiin yksityisen puolen.

Vaimo kertoo, että Timo K. Mukka henkilönä hyvin päinvastainen kun julkisuuskuvansa. -Hän oli sellainen hiljainen rauhallinen, lämmin, hyväntahtoinen ihminen, josta kaikki tykkäsivät.

Ateneumille Mukan kokelman saaminen on merkittävää. -Se täydentää hänen kuvaansa taiteilijana ja kirjailijana ja on hyvin arvokasta materiaalia myös kirjallisuuden tutkimuksen näkökulmasta, museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila arvioi.

Mukka kärsi skandaalijulkisuudesta ja terveys kärsi. Taitelija kuoli vain 28-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 1.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.