Mainos

Tilanne Albaniassa räjähdysherkkä

Kymmeniä siviilejä ammuttiin kuoliaaksi ja yksi poliisi poltettiin elävältä mellakoissa Etelä-Albaniassa, kertoi yksityinen kreikkalainen televisioasema Skai tänään. Skai lainasi uutisessaan Albanian kreikkalaisvähemmistön edustajaa. Hänen mukaansa surmat tehtiin Delvinen kaupungissa hieman Sarandesta pohjoiseen.

Albanian asevoimien sotilaat ja poliisivoimat pitivät tänään hallussaan pääkaupungista Tiranasta kapinalliskaupunki Vloreen johtavaa tietä, kertoivat viranomaiset. Silminnäkijöiden mukaan kapinalliset ovat kuitenkin valmiit taistelemaan armeijaa vastaan.

Samaan aikaan Albanian viranomaiset antoivat Euroopan yleisradioliitolle EBU:lle luvan aloittaa uudelleen tv-kuvan välittämisen Albaniasta. EBU on Albaniassa ainoa kanava kuvan välittämiseksi satelliitin välityksellä ja toiminnan keskeyttäminen katkaisi kaikkien suurimpien tv-yhtiöiden tiedonvälityksen maasta.

Uutistoimisto Reuterin haastattelema oikeusministeriön edustaja varoitti toimittajia kuitenkin matkustamasta maan eteläosaan, koska hallitus ei voi taata siellä toimivien turvallisuutta.

Albanian ulkoministerin Tritan Shekun mukaan tilanne maan eteläosassa on "riistäytynyt täysin käsistä", mutta sisällissodan vaara on vähentynyt. Italialaiselle L'Unita-lehdelle antamassaan haastattelussa ministeri kertoi, että pankkeja ja kauppoja on ryöstelty Vloressa ja Sarandessa, mutta eilen voimaan tullut poikkeustila on rauhoittanut tilannetta.

Sheku vakuutti, ettei armeija iske etelään, mutta varoitti, että lain ja järjestyksen palauttaminen Vloreen kestää muutaman päivän. Sillä välin kapinallisten on luovutettava aseensa viranomaisille. Koko Albaniaan on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto ja sotilailla on määräys ampua varoituksetta aseistautuneita siviilejä.

Albanian poliisi pystytti tiesulkuja noin 30 kilometrin päähän Vloresta, ja jo yksi ampumavälikohtaus sattui päivällä. Poliisi joutui ampumaan minibussia, jonka kuljettaja kieltäytyi pysähtymästä sululle.

Valmiita taisteluun

Kansainvälisten uutistoimistojen puhelimitse haastattelemat paikalliset asukkaat kertoivat kaaoksesta eteläisen Albanian kylissä ja kaupungeissa, missä aseistautuneet joukkiot ajelivat pitkin katuja ammuskelleen ilmaan. Jopa teini-ikäiset nuorukaiset heiluvat kaduilla rynnäkkökivääreiden kanssa.

Vloren asukkaiden mukaan aseistautuneet kapinalliset valmistautuvat taistelemaan armeijaa vastaan. Mielenosoitukset presidentti Sali Berishaa vastaan jatkuivat yhä tänään Vloressa. Viime yönä ympäri kaupunkia kuultiin ammuskelua.

Vloressa tänään pidetyn joukkokokouksen puhujat ilmoittivat perustavansa kaupunkiin oman hallinnon, joka syrjäyttää nykyisen presidentin puoluetta edustavan kaupunginjohtajan.

Berishan demokraattisen puolueen äänenkannattaja kertoi, että osa asevoimien komentajista oli suoraan vastuussa viikonvaihteen tapahtumista Vloressa. Tuolloin mellakoitsijat tunkeutuivat poliisin ja armeijan asevarastoihin ja varastivat aseita sekä ammuksia. Berisha ennättikin jo erottaa esikuntapäällikkönsä.

Neljä panssarivaunua tunkeutui viime yönä Etelä-Albaniassa sijaitsevaan Gjirokasterin kaupunkiin. Albanian virallinen uutistoimisto Ata kertoi, että panssarivaunut olivat myöhemmin vetäytyneet kaupungista. Muista lähteistä ei ollut saatavilla tietoja tilanteesta. Poikkeustilan vuoksi uutisten saanti Albaniasta on erittäin vaikeaa.

Albanian kriisi huolestuttaa

Albanian poliittinen kriisi on herättänyt laajaa huolta ympäri maailmaa. Kriisin osapuolia kehotettiin välttämään voimakeinoja ja ratkaisemaan ongelmat rauhanomaisesti.

Britannian ulkoministeri Malcolm Rifkind tähdensi, ettei vakautta palauteta pelkästään voimalla. Presidentti Sali Berishan on työskenneltävä yhdessä opposition kanssa, jotta luottamus demokratiaan saadaan palautettua.

Myös Itävallan ulkoministeri Wolfgang Schüssel kehotti osapuolia työskentelemään yhdessä, jotta kriisi ratkeaisi rauhanomaisesti. Italia puolestaan pelkää, että paheneva kriisi johtaa uuteen albanialaisten joukkopakoon. EU-maiden ulkoministeriöiden viranomaiset keskustelevat Albanian tilanteesta ylihuomenna Brysselissä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaan Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen vaati eilen kansainvälisiä toimia väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Albania kuuluu 53-jäseniseen Etyjiin.

Venäjä on erittäin huolissaan Albanian tapahtumista, kertoi uutistoimisto Interfax. Yhdysvallat arvosteli eilen sekä parlamentin päätöstä julistaa Albaniaan poikkeustila että presidentti Sali Berishan uudelleenvalintaa toiselle viisivuotiskaudelle. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan Berishan valinta pikemminkin kärjistää kriisitilannetta kuin auttaa löytämään siihen ratkaisun.
(STT-Reuter-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.