Tiian koirat saivat vakavia oireita saatuaan punkkilääkettä – asiantuntijat luottavat valmisteen turvallisuuteen

Koirien puutiaishäätöön tarkoitetun lääkkeen turvallisuus on herättänyt viime päivinä vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Eläinlääkärit pitävät lääkettä edelleen turvallisena käyttää. 

Facebookissa on viime päivinä kiertänyt päivitys, jossa suomalainen Tiia kertoo kahden koiransa saaneen neurologisia oireita punkkilääkkeestä. Vaikka lääkkeen ja oireiden välistä yhteyttä ei ole täysin pystytty todentamaan, nainen uskoo vahvasti lääkkeen olleen syynä vakaviin oireisiin.

Tablettia ei saa pois koiran elimistöstä

Oireet alkoivat keväällä 2015, kun Tiian nuorempi koira Dara sai neurologisen kohtauksen kaksi viikkoa punkkilääkkeen antamisen jälkeen. Facebook-päivityksessään Tiia kuvailee koiran tasapainon heitelleen ja silmien heiluneen puolelta toiselle. Puoli tuntia kestänyt kohtaus ei jäänyt ainoaksi, vaan muutama päivä kohtauksen jälkeen pää alkoi kääntyä oikealle niin, ettei koira pysynyt enää pystyssä. Seuraavien kuukausien aikana koiraa testattiin monin eri tavoin, mutta selitystä erikoisille oireille ei löytynyt.

– Silloin jo neurologimme epäili, että voisiko Bravecto aiheuttaa tälläistä. Kuitenkaan hänen kokemuksensa mukaan tällaista oireilua ei ollut nähty. Totesimme, että koska emme voi pois sulkea sitä, että Bravecto olisi aiheuttanut kaikki oireet, niin Daralla ei enää kyseistä lääkettä annettaisi, Tiia kirjoittaa.

Lääkkeen vaikutuksen haihduttua sekä kuntoutuksen ja jumpan avulla koira on päässyt taas takaisin normaaliin elämään. Daran tapaus ei kuitenkaan jäänyt perheen ainoaksi, sillä omistajan toinen koira sai vuotta myöhemmin samanlaisia oireita punkkilääkkeen antamisen jälkeen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Ymmärrän, että kaikki lääkkeet voivat aiheuttaa sivuoireita. Myös monet punkkilääkkeet. Pahinta kuitenkin on se, että kolmen kuukauden vaikutuksen kestävää tablettia ei saa koiran ruumista pois, Tiia kuvailee.

Vaikka ei voidakaan olla täysin varmoja siitä, että juuri kyseinen lääke olisi aiheuttanut kohtaukset, lukuisten testien jälkeen tultiin siihen tulokseen, että punkkilääke oli ainoa tekijä, joka yhdisti koiria. Omistaja kertoo MTV Lifestylelle koiria hoitaneen eläinlääkärin tehneen haittavaikutusilmoitukset lääkkeestä molempien tapausten kohdalla.

Bravecto

Kirput ja puutiaiset aiheuttavat eläimille tauteja kuten borrelioosia, babesioosia ja bartonelloosia. Siksi on tärkeää suojata lemmikkieläimet loisilta. Punkki- ja kirpputartuntojen hoitoon tarkoitetun Bravecton turvallisuustiedot on tutkittu perusteellisesti yli 55 kontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa ja valmiste on käynyt läpi erittäin tiukan lääkeviranomaisten hyväksyntäprosessin ennen markkinoille tuloa.

72 lääkeviranomaista eri puolilta maailmaa ovat tarkastaneet Bravecton tutkimustiedot ja todenneet sen olevan turvallinen, kun sitä käytetään valmisteyhteenvedon mukaisesti. Näissä tutkimuksissa ilmenneiden haittavaikutusten kokonaismäärä oli pieni ja ne liittyivät pääosin lieviin ja ohimeneviin ruoansulatusvaivoihin sekä uneliaisuuteen.

– Ennen lääkkeen antoa ei meillä ollut tietoa tällaisista haittavaikutuksista, toki lääkkeen selosteessa mainitaan tutkimuksissa havaitut, mutta koiriemme oireet eivät sovi niihin. Yleisesti ottaen useat eläinlääkärit pitivät lääkettä turvallisena, kuten ilmeisesti tänäkin päivänä, Tiia kommentoi.

Eläinlääkkeitä kehittävä, valmistava ja markkinoiva yritys MSD Animal Health on tietoinen kyseisen punkkilääkkeen ympärillä pyörivästä keskustelusta. Yritys osallistuukin aiheen ympärillä pyörivään keskusteluun ja jakaa lääkeviranomaisen hyväksymää valmisteyhteenvetoon kirjattua tietoa Bravecto-valmisteesta lieventääkseen koiranomistajien huolta.

MSD Animal Health tekee tiivistä yhteistyötä lääkeviraston kanssa pitääkseen valmisteen turvallisuustiedot ajan tasalla. Yritys kertoo ottavansa kaikki haittavaikutusilmoitukset erittäin vakavasti, ja raportoivansa kaikki tietoon tulleet epäilyt lääkeviranomaisille, vaikka niiden yhteys lääkitykseen vaikuttaisi epätodennäköiseltä.

Häätötarve arvioitava yksilöllisesti

MSD Animal Health asiantuntijalääkäri Seppo Saaren mukaan tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että Bravecto-punkkilääkkeen sisältämä fluralaneeri ei pysty sitoutumaan juuri ollenkaan nisäkkäiden hermopäätteisiin, josta johtuen lääkkeen turvallisuusmarginaali on hyvä.

– Jokainen koira on yksilö eikä ole olemassa lääkeainetta, joka sopisi kaikille koirille. Itse olen sitä mieltä, että Bravecto on turvallinen käyttää ja että käyttöön liittyvät riskit ovat kertyneen tiedon pohjalta valmisteyhteenvedon mukaisia, Saari kertoo.

Lääkeaineiden yksilöllisestä sopivuudesta johtuen Saaren mukaan jokaisen koiranomistajan on itse punnittava puutiaishäädön tarpeellisuus oman koiran osalta. Varsinkin punkkirikkailla alueilla lääkkeen punkkilääke saattaa olla tarpeen, sillä punkin toukka- ja nymfimuodot jäävät helposti huomaamatta, vaikka koiran turkin syynäisikin tarkkaan.

Lääkkeen lisäksi muita häätövaihtoehtoja ovat yrttipannat ja yliäänikarkottimet, mutta Saaren mukaan näiden tehoa ei ole tutkittu.

– Valkosipuli voi suurina annoksina toimia jonkinlaisena punkkikarkottimena, mutta valkosipulin turvallisuusmarginaali on huono. Sipulituotteet, mukaan lukien valkosipuli, kun ovat suurina määrinä koiralle myrkyllisiä.

Katso videolta lisää punkeista ja niiden aiheuttamista sairauksista. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja