Nyt se on varmaa! WHO määrittelee aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan makeutusaineena käytetty aspartaami määritellään jatkossa mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Aspartaamin hyväksyttävän päiväsaannin raja säilyy kuitenkin samana. WHO ei myöskään kehota aspartaamia sisältävien tuotteiden poisvetämistä tai niiden käyttämisen lopettamista.

Rajallisten tutkimustulosten perusteella aspartaami saattaa aiheuttaa maksasolusyöpää. Myös eläinkokeiden tulokset aspartaamista ovat rajallisia.

Samaan kategoriaan kahvihapon kanssa

Aspartaami on WHO:n alaisen syöpätutkimusjärjestö IARC:n luokittelussa 2B-kategoriassa, jotka ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita.

Kategoriaan lisätään aineita, joiden on joissakin tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää, mutta tutkimustulokset ovat vielä rajallisia.

– Olemme tavallaan osoittaneet huolemme asiasta, mikä tarkoittaa sitä, että meidän on selvitettävä asiaa paljon laajemmin, kertoo Mary Schubauer-Berigan IARC:stä.

Muita saman kategorian aineita ovat muun muassa kahvihappo sekä aloe veran kokolehtiuute.

– Yleisön ei tule huolestua 2B-kategorian kemikaalien syöpäriskistä, kertoo Los Angelesin Cedars-Sinai Medical Centerin syöpätutkimuksen professori Paul Pharoah.

Ongelma aspartaamituotteiden suurkuluttajat

WHO:n alainen elintarvikkeiden lisäaineiden turvallisuutta tutkiva JECFA on arvioinut, ettei aspartaamin hyväksyttävän päiväsaannin rajaa ole tarvetta muuttaa.

Voimassaoleva raja aspartaamille on 0–40 milligrammaa painokiloa kohden. Sokerittomassa limonaditölkissä on tyypillisesti aspartaamia noin 200–300 milligrammaa, joten noin 70 kiloinen aikuisen päiväraja tulisi vastaan noin 9–14 tölkin kohdalla.

WHO:n ravinto- ja ruokaturvallisuusjohtaja Francesco Brancan mukaan ongelmana onkin aspartaamia sisältävien tuotteiden suurkuluttajat.

– Virvoitusjuomia silloin tällöin juovilla ei ole syytä huoleen, Branca sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat