Riski parantumattomaan rintasyöpään on suurin, jos tauti iskee ennen tiettyä ikävuotta

Tuore tutkimuskatsaus osoittaa, että rintasyöpään sairastuminen nuorella iällä lisää riskiä taudin leviämiselle muualle kehoon. Tutkimuksesta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Alle 35-vuotiaana rintasyöpään sairastuneilla on kohonnut riski taudin leviämiseen. Myös kasvaimen iso koko diagnoosihetkellä sekä tietyt rintasyövän alatyypin, kuten luminaaliset B-syövät, lisäävät etäpesäkkeiden riskiä.

Kansainvälisessä asiantuntijatapaamisessa esitellyt löydökset perustuvat yli 400 tutkimuksen meta-analyysiin. Tutkimuksiin oli osallistunut kymmeniä tuhansia naisia ympäri maailmaa.

Aineistosta kävi ilmi, että riski rintasyövän leviämiseen vaihtelee useimmilla potilailla 6–22 prosentin välillä. Alle 35-vuotiailla riski oli selvästi suurempi: 12,7–38 prosenttia. Sen sijaan yli 50-vuotiaana diagnoosin saaneilla rintasyövän uusiutumisen tai leviämisen riski vaihteli 3,7–28,6 prosentin välillä.

Ilmiö voi selittyä sillä, että nuoret naiset sairastuvat useammin aggressiiviseen rintasyöpään tai tauti diagnosoidaan myöhemmässä vaiheessa. Esimerkiksi Suomessa rintasyöpäseulontoihin kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset. Tunnetusti syöpäsukuihin kuuluvien naisten seuranta aloitetaan yleensä 25–30-vuoden iässä, kertoo Syöpäjärjestöt. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä perinnöllisestä alttiudestaan.

Etäpesäkkeitä muualle kehoon lähettänyt levinnyt rintasyöpä on nykykäsityksen mukaan parantumaton sairaus, mutta potilaan elinikää voidaan pidentää taudin etenemistä jarruttavilla lääkkeillä. Rintasyöpä voi lähettää etäpesäkkeitä esimerkiksi luustoon, maksaan tai keuhkoihin.

Nuorikin voi sairastua rintasyöpään

Rintasyöpä on naisten ja koko maailman yleisin syöpä, johon sairastuu joka vuosi 2,3 miljoonaa ihmistä – heistä noin 5000 Suomessa.

Ikä on rintasyövän tärkein riskitekijä, mutta myös nuoret voivat sairastua. Esimerkiksi vuonna 2018 rintasyöpään sairastui 152 alle 40-vuotiasta suomalaisnaista, kertoo Terveyskirjasto. Nuorella iällä sairastuminen viittaa periytyvään syöpäalttiuteen.

Jo ennestään tiedetään, että rintasyövän leviäminen kainaloiden imusolmukkeisiin sekä kasvaimen suuri koko lisäävät rintasyövän uusiutumisriskiä ja että nuorena sairastuneilla riski on tavanomaista suurempi. Myös luminaaliset B-tyypin syövät uusiutuvat herkemmin.

Suomessa 91 prosenttia rintasyöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Suurin osa on parantunut pysyvästi, mutta rintasyöpä voi uusiutua pitkänkin ajan kuluttua.

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Tunnetko vaaranmerkit? Videolla kerrotaan, miten rintasyöpä oireilee – aina rinnassa ei tunnu pattia.

Lue myös:

    Uusimmat