Tietosuojavaltuutettu: Terveydenhuollon johto laiminlöi valvonnan

Terveydenhuollon ammattihenkilörekisterin eli niin sanotun Terhikki-palvelun avaaminen verkkoon huolestuttaa paitsi monia alan ammattilaisia myös tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota.

Ammattihenkilörekisteri ei sinänsä ole mitään uutta. Sellainen on ollut kaiken aikaa olemassa. Uutta sen sijaan on se, että rekisteri avattiin verkossa olevan käyttöliittymän kautta kaikille vuorokauden ympäri käytettäväksi.

- Kun se on avoin, sitä varmasti käytetään parisuhdeongelmissa, kiusaamistarkoituksissa, ties missä identiteettivarkauksissa ja niin edespäin, Aarnio luettelee uhkakuvia.

Aarnion mukaan tämänhetkinen ongelmallinen tilanne on syntynyt siitä, ettei terveydenhuollon johtohenkilöt ymmärtäneet käyttää rekisteriä ajoissa.

- On merkillistä, että terveydenhuollon yksiköiden johtohenkilöt eivät tienneet tällaisen rekisterin olemassaolosta. Se on minun mielestäni käsittämätöntä! Aarnio kritisoi.

Paljon yhteydenottoja

Aarnion mukaan tietosuojavaltuutetun toimisto on saanut paljon huolestuneita yhteydenottoja alalla työskenteleviltä. Monet terveydenalan ammattilaiset kokevat, että rekisterin avaamisesta verkkoon aiheutuu heille jopa turvallisuusuhkia.

- Me tiedämme, että terveydenhuolto on hyvin väkivaltainen toimialue, jossa henkilökunta joutuu toistuvasti uhkatilanteiden kohteeksi. Totta kai ihmiset reagoivat voimakkaasti, jos he pelkäävät uhkailun siirtyvän työpaikoilta esimerkiksi heidän koteihinsa tai kotiensa lähistölle, Aarnio selittää.

Verkossa ammattihenkilörekisteri on kaikkien - niin ammattihenkilöiden kuin yksittäisten potilaiden - helposti käytettävissä. Siinä on sen vahvuus, mutta samalla myös heikkous.

- Yksi palvelun keskeinen ongelma on se, että ne, joiden sitä pitäisi käyttää, eivät sitä käytä. Nyt toteutustapa voi johtaa siihen, että sellaiset, joilla ei ole mitään tarvetta käyttää sitä, alkaa käyttää sitä ties mihin tarkoituksiin - ja se ei tietenkään ole hyvä tilanne, Aarnio perustelee kritiikkiään.

Aarnio ei ota suoraa kantaa siihen, pitäisikö rekisteri poistaa netistä.

- Se on lakiin perustuva palvelu ja tietosuojavaltuutettu keskittyy tietysti lainvalvontaan ja siihen, että kaikki menee niin kuin laki edellyttää, Aarnio toteaa.

Pitäisikö lakia sitten muuttaa?

- Rekisteri on tarpeellinen ja välttämätön. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden on toiminta on luvanvaraista ja jonkun pitää huolehtia, että palvelut toimitetaan ja annetaan kansalaisille turvallisesti ja hyvin.

Aarnion mukaan on kuitenkin kyseenalaista, että vastuu asian tarkistamisesta vieritetään tavallisella palvelun käyttäjälle palvelun tarjoajan sijaan.

Rekisterin toteutustapa arveluttaa

Aarnio ei ole kuitenkaan valmis rajoittamaan ammattihenkilörekisterin kansalaiskäyttöä. Hänen mukaansa kansalaisten oikeusturvaa ja tiedollista asemaa parannetaan tällä hetkellä monin tavoin. Yksi keskeinen asia on kansalaisen lakiin kirjattu oikeus katsoa omia potilasasiakirjojaan sekä saada tietää, ketkä henkilöt ovat käsitelleet heitä koskevia asiakirjoja.

- Totta kai potilaalla pitää olla oikeus ja mahdollisuus tietää, kuka hoitoa antaa, ja että hoitoa antava henkilö on riittävän ammattitaitoinen, mutta se, onko tämä oikea toteutustapa, sitä voidaan kysyä, Aarnio pohtii.

Ongelmallisesta asetelmasta huolimatta Aarnio on luottavainen tulevaisuuden suhteen.

- Uskon, että nyt organisaatioiden johto on tiedostanut aika tarkkaan tilanteen. Sen, että heidän täytyy huolehtia myös omalta osaltaan potilasturvallisuudesta. Toivon, että kun organisaation johto toimii hyvin, niin sitä kautta alkaa luottamuksen rakentaminen niin, ettei kansalaisten tarvitse tätä rekisteriä juurikaan käyttää, Aarnio maalailee.

Tilanne on tietosuojavaltuutetun näkökulmasta siinä mielessä jo nyt hyvä, että Suomessa on asiaa koskeva laki. Siihen liittyen Aarniolta lähtee pieni piikki Arkadianmäen suutaan.

- Kun lainsäädäntöä tehdään, pitäisi olla myös viisautta katsoa vähän kauemmas sinne tulevaisuuteen ja tuumia mitä vaikutuksia lailla oikein on, Aarnio toteaa.

Viime viikolla avatusta Terhikki-palvelusta löytyy 370 000 laillistetun tai nimikesuojatun terveydenhuollon ammattihenkilön nimet, syntymävuodet sekä mahdolliset toimintaoikeuksien rajoitukset. Aikaisemmin vastaavat tiedot sai soittamalla Valviraan.

Lue myös:

    Uusimmat