Pelkäätkö hikesi haisevan? Näin selvität, lemahdatko muiden neniin

2:15

Raikkaan ilman hengittäminen ja hikisen kohdan haistelu sen jälkeen voivat auttaa löytämään kiusallisen pistävän hienhajun, johon oma nenä on tottunut.

Oma hienhaju ei pistä nenään, sillä olemme tottuneet siihen – samasta syystä emme välttämättä tiedä, olemmeko suihkauttaneet aamulla liikaa hajuvettä. Nenämme ei rekisteröi aivan sen alla olevaa lemahdusta, sillä sitä ei pidetä enää merkityksellisenä, mahdollisena vaaran merkkinä.

Valitettavasti sama efekti ei toimi kanssaelävien kohdalla. Kostuneet kehon taipeet tuoksuvat voimakkaasti lähellä olevien nenään – ellei sitten omista onnekkaasti hien hajun poistavaa geeniä.

Miten sitten hikoilija voisi estää kiusallisen tilanteen syntymisen? Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos oma tuoksu käy vähänkin omaan nokkaan, lemuaa varmasti myös muiden mielestä.

Hengitä raitista ilmaa

Brittilehti The Guardianin haastattelemat asiantuntijat suosittelevat hienhajua pelkäävän vetämään sieraimiinsa raitista ilmaa.

Tarkoituksena on puhdistaa aistirekisteriä ja etsiä totutusta poikkeavia tuoksuja. Nuuhkiminen myös vahvistaa hermopolkuja ja tekee hajuista helpommin tunnistettavia.

Mene lähelle hikistä kohdetta

Hajuaistin treenaamisen lisäksi hien hajua pelkäävän on syytä mennä lähelle kohdettaan – siis työntää nenänsä kainaloonsa tai haistaa vaatteitaan. Hikinen lemukeskittymä tiivistää hajun niin, että lemuajakin sen huomaa.

Parhaiten itsestä lähtevät epämiellyttävät hajut havaitsee, jos mahdollisesti löyhkäävät vaatteet ottaa pois ennen niiden nuuhkimista. 

Sormet päänahkaan

Jos kainaloiden sijaan ihminen tapaa hikoilla päänahastaan, on tämäkin löyhkä mahdollista jäljittää. Pese kätesi kylmällä vedellä ja kuljeta sormia päänahassa. Haista sen jälkeen sormenpäitäsi. Näin saat selville, miltä hiuksesi todellisuudessa tuoksuvat. 

***

6:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja