Tiesitkö: Tällä kasvilla voit korvata lihaliemikuution

Erilaisia luonnonkasveja ja -yrttejä voi hyödyntää ruoanlaitossa erittäin monipuolisesti.

Nykypäivän keittiössä käytetään yhä enemmän teollisia valmisteita ja tuoreiden luonnon antimien hyödyt unohdetaan helposti. Monet ovat kuitenkin viime vuosina havahtuneet elintarviketeollisuudessa käytettävien lisäaineiden määrään ja yrittävätkin nyt vältellä e-koodeilla höystettyjä tuotteita. Suuri keskustelu on herännyt muun muassa arominvahvenne natriumglutamaatista, jota käytetään muun muassa erilaisissa leikkeleissä sekä liemikuutioissa.

Lihalientä voi toki valmistaa itse, jolloin ylimääräisiltä lisäaineilta välttyy varmasti. Moni ei kuitenkaan varmasti tiedä, että liemikuution voi myös korvata yhdellä ainoalla kasvilla.

– Tämä on sitä vanhan kansan tietoutta. Jos sinulla kasvaa lipstikka ulkona, niin sinun ei tarvitse käyttää teollisia lihaliemikuutioita eikä natriumglutamaattia, vaan voit hakea liemikuution sieltä omasta pihasta. Lipstikka on myös loistava nesteenpoistaja, paljastaa Järvikylän Yrttien konsulentti Marjut Suomalainen

Lipstikka kasvaa Suomalaisen mukaan pihalla helposti jopa kaksimetriseksi ja sitä voi hyödyntää sekä tuoreena että kuivattuna.

– Lipstikka sopii kaikkiin ruokiin, jossa voisit kuvitella käyttäväsi liemikuutiota tai pippuria. Esimerkiksi lihapullataikinaan voi laittaa pienen nipun lipstikkaa. Älä laita heti valtavaa puskaa, ettei mausta tule liian vahva.

Mikä ihmeen lipstikka?

Lipstikka eli liperi on vahvavartinen lehtiselleriltä tuoksuva yrtti, jonka kotimaana pidetään Persiaa. Lipstikan maku muistuttaa sellerin lisäksi purjoa ja lehdet ovat kauniin kiiltävän vihreät. Lipstikka lisätään ruokiin kypsentämisen alkuvaiheessa. Se sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa ja niinpä sitä käytetäänkin maustesekoituksissa.

Suomessa lipstikkaa on viljelty maan pohjoisosia myöten ja sitä tapaa siellä täällä villiintyneenä aina Oulun korkeudelle saakka. Lipstikka vaikuttaa myös ruokahalua parantavasti ja yskänärsytystä vähentävästi.

Lipstikka on myös lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste ja sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa:

- Korvaa liemikuution (ei tule ylimääräistä suolaa)

- Sopii myös muhennosten, riisi- ja makaroniruokien maustamiseen

- Kannattaa kokeilla keitetyn kalan ja lihan päällä sekä näiden lisukkeissa sekä pasteijoissa

- Kasvisruuissa lipstikka sopii lantun, kaalien, kurpitsan ja perunan mausteeksi sekä juustoihin ja leipiin

- Helppo ja maukas jälkiruoka vaniljajäätelön kanssa: sekoita tehosekoittimella lipstikka silppu ja pehmeä vanilijajäätelö massaksi

-Mausta pähkinäöljy lipstikalla, sopii sellaisenaan salaatinkastikkeeksi

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja