Tiesitkö: Nämä kymmenen valhetta vievät rahasi!

Osaat mielestäsi käyttää rahaa, mutta johonkin ne aina hupenevat – kuulostaako tutulta? Nämä kymmenen valhetta ovat syypäitä tyhjään lompakkoosi.

1. "Välillä pitää hemmotella itseään"

Olet tehnyt paljon töitä, joten olet oikeutettu pieneen hemmotteluun – vai mitä? Voi pitää paikkaansa, mutta hemmottelu ei saisi viedä sinua taloudellisiin vaikeuksiin. Jos liian usein elät yli varojesi tällä tekosyyllä, on aika luopua tällaisesta ajattelumallista.

2. "Tämä on pakko ostaa nyt heti"

Huomaatko ajattelevasi vaikkapa alennusmyynnin aikaan, että sinun on pakko ostaa uusi laukku tai nahkatakki, koska pian sitä ei ole enää saatavilla? Vastaavia tuotteita on aina tarjolla.

3. "Tätähän tarvitsee aina"

Jos et tiennyt tarvitsevasi sitä vielä viisi minuuttia sitten, et todennäköisesti tule tarvitsemaan ostostasi lähiaikoina. Voit siis aivan hyvin ostaa tuotteen vasta, kun tarvitset sitä.

4. "Tarvitsen tätä nyt"

Kaunis huivi vaatekaupassa tai upeat kengät näyteikkunassa on pakko ostaa heti, koska ehdottomasti tarvitset uusia vaatteita nyt? Jos sisimmässäsi pieni ääni sanoo, että väittämäsi ei ole totta, odottele muutama päivä ja osta haluamasi tuote myöhemmin, jos edelleen tunnet, että se on ehdottoman välttämätöntä. Näin vältyt turhilta heräteostoksilta.

5. "Ainahan tämän voi palauttaa.."

Et kuitenkaan palauta.

6. "Tämähän tulee hyväntekeväisyyteen"

Jos omakin rahatilanteesi on tiukka, on parempi, että keksit jonkin muun tavan auttaa. Useat yritykset käyttävät hyväntekeväisyyttä markkinointikikkanaan, jonka vuoksi heidän tuotteensa näyttävät hyvänteolta. Älä mene halpaan.

7. "Kaupanpäälliset ovat kieltämättä aika hyvät"

Tarvitsetko tuotteen mukana tulevia kaupanpäällisiä? Ihanko todella? Ole asiasta aivan varma – muuten saat usean turhan tavaran kaappiisi yhden sijaan ja vielä maksat siitä.

8. "Perhekoko on halvempi"

Ei välttämättä. Vaikka esimerkiksi litrahinta olisikin pienempi, et välttämättä tule käyttäneeksi koko tuotetta loppuun ennen kuin se menee vanhaksi. Osta vain se, mitä oikeasti tarvitset ja tiedät käyttäväsi. Kahden hengen talouteen on turha ostaa suuria pakkauksia leipää.

9. "Nämä maksavat enemmän, mutta ovat parempi vaihtoehto"

Köyhän ei kannata ostaa halpaa – se on usein totta esimerkiksi vaatteiden ja kodinkoneiden kohdalla. Mutta jos huomaat ostavasi reippaan kasan kalliita hedelmiä vähillä rahoillasi sen sijaan, että tekisit edullisella reseptillä ruokaa koko perheelle, olet hakoteillä. On syötävä terveellisesti, mutta on myös ostettava ruokaa niin, että rahasi riittävät ruokaan vielä myöhemminkin.

10. "Rahaa se vain on, keksin loppukuusta jotain"

Älä tuhlaa palkkaasi muutamassa päivässä. On parempi elää säästeliäästi koko kuukausi, kuin tuhlata aluksi ja kituuttaa lopuksi – rahaa kun on vaikea keksiä äkkiseltään mistään, ainakaan kovin fiksulla tavalla.

Jos sinun on vaikea pitää rahahanoja kiinni, suunnittele budjettisi etukäteen ja siirrä vain tulevalle viikolle varatut rahat käyttötilillesi. Näin pystyt paremmin seuraamaan menojasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja