Tiesitkö? Näin autoilija voi kaksinkertaistaa renkaiden käyttöiän – kysely paljasti huolestuttavan piirteen Suomen teillä liikkuvista autoista

Renkaita ei kannattaisi ajaa aivan loppuun, sillä silloin ajoturvallisuus kärsii. Nokian Renkaiden teettämän selvityksen mukaan teillä liikkuu huolestuttavan paljon kuluneita renkaita.

Nokian Renkaiden YouGov-tutkimusyhtiöllä teettämä kysely paljastaa, että lähes puolet (47 prosenttia) suomalaisista uusii kesärenkaat vasta, kun niiden urasyvyys on kulunut lain määrittelemään minimiin eli 1,6 millimetriin.

Vajaa kolmannes, 28 prosenttia, vastaajista kertoi lähtevänsä rengasostoksille huomattuaan kesärenkaiden turvallisuusominaisuuksien heikentyneen.

– Rengasta ei kannata ajaa aivan loppuun. 4 millimetrin urasyvyys on raja, jolloin kesärenkaat olisi järkevää vaihtaa uusiin. Kun urasyvyys kuluu alle 4 millimetriin, renkaan ominaisuudet selvästi heikkenevät, etenkin mahdollista vesiliirtoa ajatellen. Jos urasyvyys on kovin matala, myös pistovaurioiden riski kasvaa, Nokian renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri sanoo tiedotteessa.

Kesärenkaissa on uutena tyypillisesti noin 8 millimetriä kulutuspintaa. Kun siitä puolet on kulunut, renkaiden sadekelin ominaisuudet heikkenevät, mikä voi muuttua riskitekijäksi.

Lähde: Liikenneturva

Kyselyn perusteella suomalaisten talvirenkaat ovat kesärenkaita paremmassa kunnossa. Vain 38 prosenttia suomalaisista päästää urasyvyyden kulumaan minimiin talvirenkaissa ja sama osuus vastaajista uusii talvirenkaat havaitessaan turvallisuusominaisuuksien heikenneen.

Talvella kulumisen vaikutuksen pitoon huomaa toki myös aiemmin kuin kesällä ajaessa.

Paranna renkaiden kestävyyttä

Renkaita ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota kulumiskestävyyteen ja käytettyihin materiaaleihin. Turvallisuutta parantavat muun muassa hyvät märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet.

Renkaiden käyttöikää voi parantaa omilla toimillaan.

– Autoilija voi itse pidentää renkaiden turvallista käyttöikää vaihtamalla renkaiden paikkoja edestä taakse ja päinvastoin. Näin renkaat kuluvat tasaisesti. Renkaiden kierrättämistä auton alla tehdään valitettavan vähän, vaikka siten voi jopa kaksinkertaistaa rengassarjan kilometrituloksen, Morri neuvoo tiedotteessa.

Kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista varastoi ja vaihtaa renkaansa itse. Oikeanlainen varastointi voi parantaa renkaiden kestävyyttä. Renkaille paras säilytyspaikka on viileä, kuiva ja auringolta suojassa.

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Katso videolta, miten vaihdat renkaat autoosi.

Lue myös:

    Uusimmat