Muistitko tarkistaa tämän, kun vaihdoit renkaat? Ei välttämättä mene putkeen ammattilaisellakaan!

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Näin vaihdat renkaat autoosi.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mitä seuraa, jos ei huomioi renkaiden pyörimissuuntaa niitä vaihtaessa? Voiko rengasliikekin mokata?

Vastaus: Jotta rengas toimisi suunnitellulla tavalla ja kestäisi mahdollisimman pitkään, on tärkeää, että se asennetaan pyörimään oikein päin.

Suunniteltu pyörimissuunta merkitään renkaan kylkeen inside-outside-merkinnöin tai nuolella. Varsin tyypillistä on, että kesärenkaissa käytetään inside-outside-merkintätapaa ja pohjoismaisissa talvirenkaissa puolestaan nuolta. Poikkeuksiakin varmasti löytyy ja kyse on myös jonkun verran kulloinkin rengasteollisuudessa valloillaan olevasta trendistä. Oli merkintätapa kumpi tahansa, on se otettava huomioon rengasta vanteelle asennettaessa.

Mikäli pyörimissuunta on merkitty nuolella, erehtymisen mahdollisuus on paitsi rengasta vanteelle asennettaessa, myös pyörää alle vaihdettaessa.

Sen sijaan vanteelle oikein asennetun inside-outside -renkaan pyörimissuunnan muuttuminen eri ajokausina ei ole ongelma, ellei kyseessä ole nastarengas. Nastarenkaissa pyörimissuunnan muuttaminen löystyttää ja irrottaa nastoja ennenaikaisesti.

Paikkamerkinnät mahdollistavat tasaisen kuluttamisen

Suosittelen merkitsemään renkaan pyörimissuunnan ja paikan myös sellaisiin renkaisiin, joissa pyörimissuuntanuolia ei ole, OE-, OT-, VE- ja VT-merkinnöin (Oikea Etu, Oikea Taka, Vasen Etu, Vasen Taka).

Nuo renkaan sisäkylkiin tehtävät merkinnät helpottavat rengassarjan tasaista kuluttamista: Vaihtamalla etupyörät taakse ja takapyörät eteen säännöllisin väliajoin, kuluu rengassarja tasaisemmin ja kestää huomattavasti pidempään. Käytännössä monen autoilijan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että näin keväällä laitetaan viime kesänä edessä olleet taakse ja takana olleet eteen.

Mikäli autoon kertyy kilometrejä vuositasolla paljon, on renkaiden paikkaa syytä vaihtaa edellä ohjeistetulla tavalla jopa kesken ajokauden, käytännössä noin 8 000–10 000 kilometrin välein.

Etu- ja takarenkaiden paikanvaihtamisen edellytyksenä luonnollisesti on, että ne ovat keskenään samaa kokoa.

Väärä pyörimissuunta vaikuttaa turvallisuuteen

Jos rengas pyörii auton alla eri suuntaan kuin on suunniteltu, se ei poista altaan vettä, sohjoa tai lunta niin tehokkaasti kuin oikein päin pyöriessään, koska renkaan kuvio ei pääse toimimaan suunnitellulla tavalla.

Pintakuvioltaan epäsymmetrisissä inside-outside-renkaissa on ulkoreunassa eräänlainen jäykiste, joka tekee renkaan ohjaustuntumasta tarkemman ja kaarreajo-ominaisuuksista paremman. Jos rengas pyörii väärin päin, ei jäykiste toimi kaarreajossa suunnitellusti. Rengas on tällöin epätarkka ohjattava ja levoton ajaa.

Pyörimissuunnalla on vaikutusta myös inside-outside-renkaan veden- ja sohjonpoistoon: Oikein asennettuna se poistaa vettä sisäpuolelleen – siis auton alle. Jos taas rengas on asennettu pyörimään väärään suuntaan, veden- ja sohjonpoisto tapahtuu auton sivulle. Tästä seuraa ylimääräistä roiskuntaa, joka häiritsee muita tienkäyttäjiä.

Turvallisuussyistä myös katsastuksessa kiinnitetään huomiota renkaiden pyörimissuuntaan. Väärinpäin pyörimään asennetusta renkaasta seuraa katsastuksen arvosteluperusteiden mukaan korjauskehotus.

Virheet ovat mahdollisia – myös rengasliikkeessä

Rengasliikkeissä renkaita vaihtavat ihmiset eli virheet ovat mahdollisia. Renkaanvaihdon jälkeen onkin viisasta tarkastaa, että renkaat ovat vanteilla oikein päin ja että mahdollinen pyörimissuunta on oikein.

Lisäksi suosittelen tarkastamaan, että rengaspaineet ovat autonvalmistajan suositusten mukaiset. Läheskään aina näin ei rengasliikkeiden jäljiltä valitettavasti ole. Virheiden mahdollisuus lisääntyy sesonkiaikaan, jolloin alan liikkeissä on kova kiire ja kokematonta kausityövoimaa.

Valitettavan moni rengasliike ei myöskään merkkaa pyörien paikkoja ottaessaan niitä pois alta tai huomioi alle asennettavien renkaiden paikkamerkintöjä, ellei asiakas näitä huomaa erikseen pyytää. Tällöin rengassarja ei kulu tasaisesti ja tulee vaihtokuntoon aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat