THL tiedotti Suomen koronatilanteesta – tartuntoja 155: "Olemme epidemian kynnyksellä"

4:51

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL järjesti tänään perjantaina tiedotustilaisuuden koronavirukseen liittyen.

Kello 10 alkaneessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin sekä Suomen koronavirustilanteesta että koronavirusepidemian leviämisestä maailmalla.

Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Heti tiedotustilaisuuden aluksi kerrottiin, että Suomessa ollaan siinä kynnyksellä, että koronaviruksesta tulee maassa epidemia.

– Seuraamme noin viikon perässä Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa, Tervahauta totesi tilaisuudessa.

Yksi sairastunut tartuttaa keskimäärin 2,3 ihmistä

Tervahauta muistuttaa, että kaikkien pitäisi ottaa todesta viraomaisten määräykset ja ohjeet ja toimia niiden mukaan epidemian leviämisen hidastamiseksi.

– Nyt on oikea aika ja paikka tehdä toimenpiteitä mitä hallitus linjasi.

– Yksi sairastunut levittää taudin keskimäärin 2,3 ihmiseen, Tervahauta kertoo ja lisää, että tästä syystä suuria ihmismassoja ja kokoontumisia on vältettävä.

THL:n asiantuntijoiden mukaan Suomella on strategia koronaviruksen suhteen ja hallituksen eiliset päätökset ovat osa tätä strategiaa.

Esimerkiksi suurten ihmismäärien kokoontumisia ei suositella, koska niissä virus leviää helposti ja nopeasti. Tarkoituksena onkin rajoittaa koronatartuntojen äkillistä lisääntymistä, ettei terveydenhuolto ylikuormittuisi.

Leviämisen rajoittaminen ja hidastuminen johtavat siihen, että epidemia kestää kauemmin, mutta se on THL:n mukaan välttämätöntä, ettei terveydenhuolto ylikuormittuisi.

Suomessa 155 tartuntaa

Tervahauta ja Salminen kertoivat, että tällä hetkellä Suomessa on todettu 155 koronavirustartuntaa.

Heidän tietojensa mukana kukaan heistä ei ole tehohoidossa.

Salmisen mukaan THL:llä ei ole mitään mahdollista antaa tarkkaa vastausta siihen, kuinka suuri osa suomalaista tulee saamaan koronavirustartunnan. Osviittaa hän osaa silti antaa.

– Arvioiden mukaan järkevä keskiarvo on kolmasosa väestöstä ja vähän ylikin. Mutta ei kerralla. Menee aikaa, että se leviää ympäri Suomen. Siinä menee varmasti viikkoja ja kuukausiakin. Mitä pidempi aika, sitä parempi, Salminen toteaa.

– Valtaosa tästä 35 prosentista sairastaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä lievän taudin, joka on aivan normaalin flunssan tai influenssan tyypinen.

Maailmanlaajuisesti jo yli 128 000 ihmistä on saanut koronavirustartunnan ja se on vaatinut 4 720 kuolonuhria.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja