THL:n johtaja: Eniten hoitoa tarvitsevat saavat sitä vähiten

MTV Uutiset selvitti, kuinka kauan päivystyksen ulkopuolista vastaanottoaikaa pitää odottaa lääkärille eri kaupungeissa.

THL:n johtaja muistuttaa, että terveysasemia käyttävät eniten pienituloiset ja että hoidon odotus hidastaa toipumista. 

– Aina potilas ei itse tiedä tai osaa kertoa ongelmastaan niin, että hoidon tarve voitaisiin luotettavasti arvioida ilman lääkärikäyntiä. Jos lääkäriin pääsyä tällaisissa tapauksissa joutuu odottelemaan, potilaan tila voi heiketä ja sairaudesta paraneminen kestää kauemmin kuin tarpeellista. Lisäksi hoitoon pääsyn odottelu voi aiheuttaa tarpeetonta huolta ja ahdistusta ja estää täysipainoista työntekoa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Markku Pekurinen.

Vaihtoehtona yksityinen vastaanotto

Perusterveydenhuollon tasolle on käytännössä syntynyt kolme rinnakkaista järjestelmää; kuntien terveysasemat, työterveyshuolto ja yksityiset lääkärivastaanotot. Pekurisen mukaan näistä jälkimmäinen on mahdollista joillekin.

– Jos kunnallinen perusterveydenhuolto ei pysty tarjoamaan hoitoa potilaan kannalta kohtuullisessa ajassa, vaihtoehtona voivat olla yksityiset lääkäripalvelut. Tämä vaihtoehto on kuitenkin mahdollinen vain siellä, missä yksityisiä palveluita on tarjolla ja tilanteessa, jossa potilaalla on varaa niitä käyttää, Pekurinen jatkaa. 

Pekurinen painottaa järjestelmän eriarvoisuutta.

– Työterveyshuollon hyvin toimivia palveluita käyttävät työtä tekevät henkilöt, ja yksityislääkäripalveluja ne, joilla palveluihin on varaa. Heikoimmin resursoidun kunnallisen perusterveydenhuollon piirissä ovat ne kansanosat, jotka tarvitsisivat palveluita eniten kuten työttömät ja eläkeläiset.

Lue myös:

    Uusimmat