Mainos

THL laittoi sikainfluenssarokotteen pannaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele sikainfluenssarokotteen antamista alle 16-vuotiaille. Syynä on tänä vuonna todettu poikkeuksellisen suuri määrä narkolepsia-tapauksia, jolla voi olla yhteys käytettyyn Pandemrix-rokotteeseen.

- Me emme tiedä, että onko itse sikainfluenssa, rokote vai niiden yhteisvaikutus ollut tässä osallisena, vai onko kysymys jostain ihan muusta, päivittelee THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek.

Nyt havaittu narkolepsia-tapausten lisääntyminen osuu ajallisesti sikainfluenssaepidemiahuipun ja pandemiarokotusten jälkeen. Satunnaista päivänukahtelua aiheuttavaa narkolepsiaa havaitaan normaalisti 2-7 tapausta, tänä vuonna niitä on ollut joitakin tapauksia enemmän.

Erikoistutkija Hanna Nohynekin mukaan mahdollista, että tapauksia havaitaan vielä lisää.

- Tapaukset ovat tulleet tietoon noin 2-10 viikon kuluessa siitä meidän influenssapiikistä. Jos tällaisia tapauksia on ollut, mutta niitä ei ole osattu diagnosoida, niitä voi nyt tietoisuuden levitessä tulla vielä enemmän.

Suomalaiset narkolepsia-asiantuntijat ja THL:n rokoteasiantuntijat ovat aloittaneet aktiivisen selvitystyön. Tarkoituksena on tunnistaa maassamme narkolepsiaan sairastuneet lapset ja selvittää onko sikainfluenssa tai pandemiarokote voinut laukaista narkolepsian.

Selvitystyö tulee kestämään kuukausia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.