THL laittoi sikainfluenssarokotteen pannaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele sikainfluenssarokotteen antamista alle 16-vuotiaille. Syynä on tänä vuonna todettu poikkeuksellisen suuri määrä narkolepsia-tapauksia, jolla voi olla yhteys käytettyyn Pandemrix-rokotteeseen.

- Me emme tiedä, että onko itse sikainfluenssa, rokote vai niiden yhteisvaikutus ollut tässä osallisena, vai onko kysymys jostain ihan muusta, päivittelee THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek.

Nyt havaittu narkolepsia-tapausten lisääntyminen osuu ajallisesti sikainfluenssaepidemiahuipun ja pandemiarokotusten jälkeen. Satunnaista päivänukahtelua aiheuttavaa narkolepsiaa havaitaan normaalisti 2-7 tapausta, tänä vuonna niitä on ollut joitakin tapauksia enemmän.

Erikoistutkija Hanna Nohynekin mukaan mahdollista, että tapauksia havaitaan vielä lisää.

- Tapaukset ovat tulleet tietoon noin 2-10 viikon kuluessa siitä meidän influenssapiikistä. Jos tällaisia tapauksia on ollut, mutta niitä ei ole osattu diagnosoida, niitä voi nyt tietoisuuden levitessä tulla vielä enemmän.

Suomalaiset narkolepsia-asiantuntijat ja THL:n rokoteasiantuntijat ovat aloittaneet aktiivisen selvitystyön. Tarkoituksena on tunnistaa maassamme narkolepsiaan sairastuneet lapset ja selvittää onko sikainfluenssa tai pandemiarokote voinut laukaista narkolepsian.

Selvitystyö tulee kestämään kuukausia.

Lue myös:

    Uusimmat