Mainos

THL järkyttyi itsekin rokotevirheestä: Käsittämätöntä!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska on järkyttynyt, että noin 200 lasta sai väärän rokotesarjan laajassa tutkimuksessa.

– THL on hyvin järkyttynyt tapahtuneesta virheestä. Onneksi on hyvin epätodennäköistä, että tutkimuksiin osallistuneille lapsille olisi tapahtunut mitään vahinkoa, Puska sanoo THL:n tiedotteessa.

THL toteutti kolme vuotta sitten laajan rokotetutkimuksen nuorille lapsille. Sen avulla oli tarkoitus selvittää, kuinka hyvin pneumokokki-rokote ehkäisee lapsilla vakavia pneumokokkitulehduksia kuten verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia. Tutkimus tehtiin neuvoloiden ja rokotevalmistaja GSK:n kanssa.

GSK:n järjestelmissä tapahtui virhe, jonka takia 200 lasta sai väärin valitun lääkesarjan. THL sanoo, että varsinaisten tutkimusrokotteiden annossa ei tapahtunut virheitä.

– On käsittämätöntä, että isossa lääkefirmassa voi tapahtua tällainen virhe. Tällaiset asiat pitäisi tarkistaa moneen kertaan, Puska sanoo.

Virhe sattui, kun tutkimukseen osallistunut lapsi tarvitsi rokotteen hepatiittitartuntaa vastaan. Sen takia noin 200 lasta sai THL:n mukaan sai virheellisesti valitun rokotesarjan joko pneumokokki-, hepatiitti-A- tai hepatiitti-B- rokotetta, jota lapsi oli jo pääosassa tapauksia saanut varsinaisena tutkimusrokotteena.

Ei vakavia haittoja

THL kertoo, että virhe havaittiin huhtikuun loppupuolella tutkimustulosten analysointivaiheessa, kun sokkoutus oli purettu. Tällöin vasta havaittiin, mitä rokotteita lapset olivat saaneet.

THL:n mukaan pitempiaikaisia tai vakavampia haittoja ei liian moniin rokoteannoksiin pitäisi liittyä.

Laitos on lähettänyt kirjeet väärää rokotetta saaneiden lasten vanhemmille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.