Mainos

The Economist: Eurokriisiä tulee kutsua lamaksi

Brittiläinen talousjulkaisu The Economist argumentoi nettisivuillaan, että eurokriisi on muuttumassa täysimittaiseksi lamaksi.

Vuoden alussa vaikutti jo, että eurokriisistä selvitään säikähdyksellä. Euroopan keskuspankki (EKP) tuli hätiin ja tilanne rauhoittui. Euroopan johtajilla oli tilaisuus ottaa hetkestä kiinni ja laittaa euroalue kerralla kuntoon. Sen sijaan omahyväisyys otti vallan, väittää The Economist. Tuo omahyväisyys uhkaa nyt hajottaa euroalueen.

Euroalueen työttömyys nousi maaliskuussa 10,9 prosenttiin ja uuteen ennätykseen. Se on kokonaisen prosenttiyksikön suurempi kuin vuosi takaperin.

Työttömyys on pahinta Etelä-Euroopassa. Kreikassa ja Espanjassa yli 50 prosenttia nuorista on työttömänä, Portugalissa ja Italiassa yli 35 prosenttia. Lukemat nousevat jatkuvasti kaikissa neljässä maassa.

Tuotantolukemat ympäri euroaluetta ovat heikot. Saksan lukemat ovat heikoimmat 33 kuukauteen. Uusien tilausten määrä laskee huolestuttavaa vauhtia.

"Kokonaiskuva järkyttävä"

Kokonaiskuva on The Economistin mukaan järkyttävä, mutta ei yllättävä. Euroalue on valtava ja se nojaa lähinnä alueen sisäiseen kysyntään. Valtioiden vyönkiristysten takia tuo kysyntä laskee laskemistaan.

Rahapolitiikasta ei ole juuri apua. EKP:n ei uskota koskevan ohjauskorkoonsa, vaikka tilaa sen laskemiselle olisi vielä. Epätavallista rahapolitiikkaa ei myöskään ole luvassa, uskovat asiantuntijat.

Tavallisesti poliitikot reagoisivat tilanteeseen tasapainottamalla taloutta jotenkin. The Economistin mielestä nykyisessä tilanteessa kaikkein pelottavinta on, ettei mitään muutosta ole näköpiirissä. Euroalue on täysin tietoisesti matkalla kohti lamaa. Kreikka ja Espanja ovat jo lamassa.

Iso osa ihmisistä ja asiantuntijoista uskoo, ettei tästä ole suurempaa haittaa niin kauan kuin vuoden 2008 kaltainen romahdus vältetään. The Economist muistuttaa, että näin ei ole. Euroalueen lamasta ei seuraa mitään hyvää. Pahimmassa tapauksessa lähitulevaisuudessa siintää euron kaoottinen ja todella kallis hajoaminen.

Hajoaminen ja täysimittainen lama voidaan edelleen välttää. Aika isoille päätöksille on juuri nyt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.