Mainos

Terveysprojekti: Ruokakauppoihin miedompaa olutta

Kansallinen terveysprojekti miedontaisi ruokakaupoissa myytävän oluen. Elinkeinoala torjuu esityksen laimentamisesta.

Kansallisen terveysprojektin johtoryhmä haluaa miedontaa tavallisissa ruokakaupoissa ja kioskeissa myytävän oluen, jotta alkoholin aiheuttamat terveyshaitat ja niiden kustannukset saataisiin kuriin.

Maan terveydenhuoltoa ja sen tulevaisuutta perusteellisesti arvioinut asiantuntijaryhmä pitää alkoholia suomalaisten pahimpana yksittäisenä terveysongelmana. Hintojen alenemisen arvioidaan kasvattavan alkoholin kokonaiskulutusta vuoden 2004 jälkeen vielä 10-20 prosentilla.

Ainoa nopea keino kokonaiskulutuksen alentamiseksi olisi muualla kuin Alkon myymälöissä vähittäismyynnissä olevan oluen alkoholipitoisuuden alentaminen nykyisestä 4,7 prosentista. Tällä keinolla voitaisiin vaikuttaa erityisesti lasten ja nuorten kokonaiskulutukseen.

Elinkeinoala torjuu oluen laimentamisen

Sekä Päivittäistavarakaupan yhdistys että Panimoliitto torjuvat jyrkästi ajatuksen ruokakaupoissa myytävän oluen laimentamisesta.

Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä oluen laimentaminen olisi huono ratkaisu erityisesti tilanteessa, jossa alkoholin tuonti EU-maista on pian kokonaan vapautumassa.

Päivittäistavarakaupan mielestä Ruotsin esimerkki osoittaa, että keskioluen laimentaminen siirtäisi nopeasti oluen kulutuksen painopisteen vahvempiin oluisiin, joita hankittaisiin muista EU-maista tai tuotaisiin verovapaasti Venäjältä. Myös moninainen salakuljetustoiminta lieveilmiöineen voisi saada vauhtia, Päivittäistavarakauppa varoittaa.

Päivittäistavarakaupan mielestä keskioluen laimentamisen sijasta pitäisi päinvastoin vapauttaa myös mietojen alkoholijuomien myynti elintarvikeliikkeissä. Myös Panimoliiton mielestä oluen laimentaminen lisäisi vahvempien alkoholijuomien kulutusta.

(MTV3-STT)

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mukaan tänään julkaistava kansallinen terveydenhuolto-ohjelma priorisoi terveydenhuoltoa, mutta myös tehostaa sitä.

(Huomenta Suomi 09.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.