Terveyskeskusten ruuhka-aika on alkanut

Lääkäreiden vastaanottoaikoja voi joutua odottamaan jopa viikkoja terveyskeskuksissa ympäri Suomea. Myös päivystykset ovat ruuhkaisia juhannuksesta aina elokuun puoliväliin saakka, vaikka kesäisin palvelujen tarve yleensä vähenee.

Ruuhkia aiheuttaa muun muassa lääkäreiden ja heidän sijaistensa puute. Sairaaloissa lääkäritilanne on jonkin verran parempi, mutta ilta- ja yöpäivystysten keskittäminen terveyskeskuksista sairaaloihin saattaa aiheuttaa jonotusta.

Lääkäriliiton apulaisneuvottelupäällikön Mikko Kankaan mukaan huonoin lääkäritilanne on Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.
-Nämä ovat olleet kautta aikojen alueita, jotka oirehtivat, jos lääkärivajausta on.

Lääkäripulaa

Lääkäripula vaivaa kuitenkin lähes koko maata.
-On myös joitakin huonoon huutoon joutuneita terveyskeskuksia, joihin lääkärit eivät mene, jos muualta töitä saavat, sanoo Kangas. Yksi huolenaihe on hänen mukaansa myös lääkäreiden "karkaaminen" ulkomaille. -Selvää kuitenkin on, että lääkärien vähäinen määrä ei ole syynä lääkäripulaan. Ajatus päivystyksen keskittämisestä sairaaloihin on Kankaan mielestä hyvä, mutta ei ratkaisu ongelmaan.

-Päivystysjärjestelmä on erittäin raskas ja ihmisiä sitova. Mutta jos on pula lääkäreistä ja pitkät jonot vastaanotoille, ja siihen pamautetaan vielä uusi päivystyssuunnitelma, niin ei siitä voi hyvää seurata. Kangas haluaa korostaa, että ennen kuin päivystystä päästään järkeistämään, täytyy saada päiväaikainen järjestelmä toimimaan.
-Jos päiväaika ei toimi, päivystyspotilaaksi ilmoittautuu jokainen, joka tuntee tarvitsevansa lääkäriä, oli se sitten päivystysapua tai muuta.

"Suhteellinen ongelma"

Kangas huomauttaa, että lääkäripula on suhteellinen ongelma.
-Nyt kun pula on suuri, julkisuudessa ja kunnissakin valitetaan, että väkeä ei ole. Kuitenkin monet kunnat kuten Vantaa lomauttivat lääkäreitään viime vuonna, hän ihmettelee. Kankaan mukaan kuntien taloudelliset suhdanteet ohjaavat pitkälle tilannetta.

-Kun on parempi aika, haetaan sijaisia lyhyillekin ajanjaksoille. Jos sijaista ei saada, siitä nostetaan hirveä melu. Kangas sanoo aistivansa Suomen terveydenhuollossa murroksen ajan.

-Erilaisia uusia toimintojen järjestämistapoja tulee varmaan esiin, muttei kovin nopeasti. Varsinkin sosiaali- ja terveysministeriö on hyvin jähmeä muutoksille. Sieltä vakuutetaan, että olemme alan mallimaa. Mutta kun joku arvioi, että Suomessa meneekin EU-alueella lähes huonoiten, selitetään vain, että tutkimus on huonosti tehty.

-Pitäisi katsoa rehellisesti, onko nykyinen järjestelmä toimiva vai olisiko joku toinen malli parempi, Kangas sanoo.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat