Tenavatähdestä tulee Itävallan ulkoministeri

Voiko merkittävää valtaa käyttävä ministeri olla liian nuori, vaikka hän olisikin täysi-ikäinen? Ehkä, mutta itävaltalaisten mielestä ainakaan 27-vuotias ei ole rajan alapuolella.

Tämän ikäinen on maan uusi ulkoministeri Sebastian Kurz, Wunderwuziksi eli ihmelapseksi kutsuttu konservatiivipoliitikko. Kansanpuolue ÖVP:tä edustava Kurz nimitetään maanantaina Itävallan ulkoministeriksi, maan keulakuvaksi maailmalla.

Yleensä vakiintuneissa demokratioissa ulkoministerit edustavat kokemusta. Esimerkiksi toisessa pienessä EU-maassa Suomessa ulkoministerinä on Erkki Tuomioja, 67.

Kurz on nuori eikä hänestä kokenutta saa millään, siksi nopea hänen ponnahduksensa Itävallan politiikan huipulle on ollut.

Tässä ura pikakelauksella: Kurz löi läpi vuonna 2009 mainoskampanjalla, jossa puolueen nuorisojärjestö vaati Wienin metroa toimimaan ympärivuorokautisesti myös viikonloppuisin ja pyhinä. Asiasta järjestettiin wieniläisten keskuudessa kansanäänestys, ja syksystä 2010 metro on kulkenut 24/7.

Sitten olivat vuorossa osavaltiovaalit ja vaalitilaisuudet pääkaupungin tunnetussa yökerhossa Moulin Rougessa.

Vaaliagendana maahanmuutto

Kampanja-autona oli reteästi Hummer, ja vaaliagendalla asia, joka taatusti puhuttelee kansalaisia: maahanmuutto. Itävallan väestöstä runsaat 11 prosenttia on ulkomaalaisia - prosentti on kuudenneksi suurin 27 EU-maan joukossa. Kurz vaati, että Itävallan moskeijoissa tulisi saada saarnata vain saksaksi.

Vaalimenestys toi Kurzille maahanmuuttoasioiden valtiosihteerin paikan. Tässä tehtävässä hänen on arvioitu onnistuneen erittäin hyvin. Slogan "kotoutuminen saavutusten kautta" on viety myös käytäntöön.

Kurzin ansioksi lasketaan, että ulkomaiset ammattitutkinnot hyväksytään aiempaa helpommin kelpoisiksi Itävallassa.

Maahanmuuttajien kielenopetukseen on suunnattu uutta rahaa, mutta samalla riittämättömän kielitaidon omaavia lapsia opetetaan erillisluokissa eikä enää muiden oppilaiden joukossa kuten aiempi vallitseva käytäntö on ollut.

Nämä näytöt riittivät puolueen puheenjohtajalle Michael Spindeleggerille. Kun Kurz vielä viime syyskuun parlamenttivaaleissa oli koko maan äänikuningas, oli ministerinposti selvä. Oikeustieteen ylioppilaasta tulee EU:n historian nuorin ulkoministeri.

Twitter ainakin hallussa

Koko lyhyen valtakunnanpoliittisen uransa ajan Kurz on saanut kritiikin ryöppyjä sekä kilpailijoilta että medialta. Konservatiivinen päivälehti Der Standard luonnehti Kurzin nimeämistä ulkoministeriehdokkaaksi pilkanteoksi, mutta on sittemmin lieventänyt äänenpainojaan.

Yhtä kaikki sekä itävaltalaiset että EU-kumppanit saavat lähivuosina tottua siloposkiseen ulkoministeriin, jolle ainakaan vielä menestys ei näytä nousseen hattuun.

Kurzin suuri päivä on huomenna, mutta onnitteluja tippuu jo sosiaalisessa mediassa sekä tavallisilta kansalaisilta että poliitikoilta. Onnittelijoiden joukossa on muiden muassa Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt - Twitterin välityksellä.

Näin vastaa Kurz: "En ole vielä vannonut valaa. Suuri haaste, jota odotan innolla. Olisi ilo tavata sinut pian!"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja