Mainos

TEM: Sähkönkulutus kasvaa arvioitua hitaammin

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että Suomen sähkönkulutus kasvaa pysyvästi hitaammin kuin hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa ennustettiin.

Syynä on taloustaantuma, metsäteollisuuden rakennemuutos sekä kotitalouksien ja palvelujen sähkönkäytön voimallinen tehostuminen.

Ministeriö ei ota kantaa ydinvoimaan tänään julkistamassaan arviossa Suomen energiankulutuksesta. Arvio ulottuu vuoteen 2030.

Ennusteen mukaan Suomi ei saavuta uusiutuvan energian tavoitetta ilmasto- ja energiastrategian mukaisilla toimilla. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus olisi 38 prosenttia energian kulutuksesta vuonna 2020.

Uusia edistämiskeinoja tarvittaisiin ministeriön mukaan runsaasti. Muuten uusiutuvan energian osuus jää vain runsaaseen kolmannekseen.

Työ ja elinkeinoministeriön arviossa on oletettu, että metsäteollisuus kykenee tuottamaan markkinoille runsaasti uusia tuotteita, jotka ovat vasta kehitysasteella.

Arviolle ristiriitainen vastaanotto

Energiateollisuuden mielestä työ- ja elinkeinoministeriön sähkönkulutusarvio antaa väärän kuvan siitä, kuinka paljon Suomeen tarvitaan uutta sähköntuotantokapasiteettia.

TEMin laskuissa ei energiateollisuuden mukaan ole otettu huomioon sitä, että osa nykyisistä ydinvoimaloista on vuoteen 2030 mennessä poistumassa käytöstä ja ne pitää korvata.

Ympäristöjärjestö Greenpeace puolestaan katsoo TEMin lukujen vahvistavan, ettei Suomeen tarvita lisää ydinvoimaa. Arvio vuoden 2020 sähkönkulutuksesta on alentunut lähes ydinreaktorin verran vuoden takaiseen verrattuna, Greenpeace huomauttaa.

Katso Jussi Kärjen juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.