Mainos

Telia-Soneran johtoa epäillään lahjusrikoksesta

Teleoperaattori TeliaSoneran kahta johtohenkilöä epäillään lahjusrikoksesta, yhtiö vahvisti tänään. Epäilyt liittyvät lisenssikauppoihin Uzbekistanin hallinnon kanssa vuonna 2007.

Lahjusepäilyistä kertoi ensimmäisenä Ruotsin television Uppdrag granskning -ohjelma. Ohjelman mukaan TeliaSonera olisi lahjonut presidentti Islam Karimovin tytärtä Gulnara Karimovaa, kun yhtiö neuvotteli asemistaan Uzbekistanin markkinoilla.

Dagens Industri -lehden mukaan ruotsalaissyyttäjän julkaisemista asiakirjoista käy ilmi, että Uzbekistan-kohuun liittyviä sopimuksia on allekirjoittanut kaksi suomalaista johtajaa.

Lehden mukaan on kuitenkin epäselvää, liittyvätkö lahjusepäilyt suomalaisjohtajiin. Ainakin yhtä suomalaisjohtajaa on Dagens Industrin mukaan kuulusteltu tutkinnan yhteydessä.

TeliaSoneran lehdistöpäällikkö Salomon Bekele sanoi STT:lle, ettei yhtiö kommentoi lehden tietoja.

Yhtiö kiistää epäilyt

Tapaus tuli julkisuuteen syksyllä, ja siitä käynnistettiin Ruotsissa poliisitutkinta. Yhtiö on palkannut Mannheimer Swartling -lakifirmalta oman selvityksen tapahtumista.

TeliaSoneran toimitusjohtaja Lars Nyberg on kiistänyt yhtiön syyllistyneen lahjontaan tai rahanpesuun.

Lehdistöpäällikkö Bekelen mukaan mikään esiin tulleista tiedoista ei ole muuttanut yhtiön käsitystä, että lahjusepäilyt ovat perättömiä. Epäillyt työskentelevät edelleen normaalisti tehtävissään ja saavat tukea yhtiöltä.

Ruotsin televisio kertoi syksyllä, että TeliaSonera olisi ostanut uzbekistanilaisen 3G-lisenssin Takilant-yritykseltä vuonna 2007. Television mukaan Takilant on gibraltarilainen postilaatikkofirma ja kaupan rahojen epäiltiin päätyneen Karimovin klaanille.

Suomen valtio omistaa TeliaSonerasta 12 prosenttia. Ruotsin valtio on suurin omistaja 37 prosentin osuudella.

(MTV3 - STT - TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.