Televisio satsaa elokuviin

Suomen elokuvasäätiö ja maamme kotimaiset televisioyhtiöt -Yleisradio, MTV ja Ruutunelonen - ovat solmineet puitesopimuksen, joka koskee yhteistyötä elokuvatuotannon rahoituksessa.

Sopimus on saanut nimekseen Elokuva 2000. Osapuolet ilmoittavat yhteiseksi pyrkimyksekseen edistää korkealuokkaista, monipuolista ja kohdeyleisönsä tavoittavaa kotimaista elokuvatuotantoa.

Rahoitusyhteistyön kohteina sopimuksessa mainitaan pitkien elokuvien lisäksi lyhyet näytelmäfilmit, dokumentit sekä animaatio- ja lastenelokuvat. Puitesopimus on solmittu kolmeksi vuodeksi. Tänä aikana se tuo elokuvatuotannolle rahaa vähintäin 30 miljoonaa markkaa eli 10 miljoonaa vuodessa.

Vuositasolla Yleisradio on valmis sijoittamaan vähintään 5,5 miljoonaa markkaa, MTV 3,3, ja Ruutunelonen vähintään 1,2 miljoonaa markkaa elokuvasäätiön tukemiin tuotantoihin.

Menetelmää kevennetty

Uusi puitesopimus korvaa Elokuvasäätiön, Ylen ja MTV:n aiemman sopimuksen pitkien näytelmäelokuvien tuotantotuesta ja ennakko-ostoista. Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Jouni Mykkänen totesi, että entiseen verrattuna uusi summa on kaksinkertainen. Uutta on myös, että muutkin kuin pitkät elokuvat kuuluvat tuen piiriin.

Lisäksi rahoituspäätösten tekemistä on kevennetty. Ennen yhteinen raati valitsi kohteet, nyt rahoittajaosapuolet tekevät päätöksensä tuotantoyhtiöiden kanssa itsenäisesti. Mykkänen lupaa, että vielä tämän vuoden kuluessa myös Elokuvasäätiö uudistaa tuen hakemista.

Solmittu sopimus noudattaa eurooppalaista linjaa, jossa televisioyhtiöt tukevat maittensa elokuvatuotantoa ja saavat samalla kanavilleen kotimaista esitettävää. Tv-yhtiöiden edustajat ovat tyytyväisiä siihen, että sopimus koskee myös tv-sarjoja.

Säätiön ja televisioyhtiöiden tavoitteena on, että vuosittain meillä tuotetaan vähintäin kymmenen kotimaista pitkää elokuvaa. Kymmenelläkin elokuvalla Suomi on pahasti perässä yleistä pohjoismaista tasoa: Ruotsissa valmistuu 20-25, Tanskassa parikymmentä ja Norjassakin 13 kotimaista elokuvaa vuodessa.

Suomessa myös tehdään puolet halvempia elokuvia kuin muualla Pohjoismaissa. Mykkänen uskookin, että sopimuksen myötä yksittäisten elokuvien budjetit kasvavat.

Torstaisessa tilaisuudessa korostettiin, että puitesopimuksen summat ovat vähimmäismääriä. Yleisradion osuus itsenäisen elokuvatuotannon rahoituksessa on ollut jo pitkään suurempi. MTV:n ja Ruutunelosen osalta sopimus merkitsee selkeää avausta itsenäisen laatutuotannon suuntaan. Toinen asia, joka nousi esiin monissa puheenvuoroissa oli laatu. Nyt halutaan tukea laatutuotantoja.

Jatkuvuutta ja toivoa

Yleisradion toimitusjohtaja Arne Wessberg totesi, että sopimuksen tekijät kantavat tosissaan huolta kotimaisen elokuvan tulevaisuudesta. Solmittu sopimus tuo hänen mielestään jatkuvuutta alalle ja uskoa elokuvantekijälle, ettei elämä lopu yhteen filmiin.

Kertomisen osaamista ei saa kadottaa. Tarvitaan suomeksi Suomesta suomalaisille tehtyjä elokuvia ja tv-sarjoja, huomautti Wessberg. Vastineeksi tv-yhtiöt saavat yleisöä kiinnostavaa katsottavaa. Kotimaisen elokuvan ja tv-sarjojen suosio on kovassa nousussa.

Sopimuksen merkitystä pohtiessaan osapuolet totesivat pitävänsä tärkeänä, että elokuvantekijät näkevät televisioyhtiöiden haluavan yhteistyössä kannustaa ja tukea itsenäistä elokuvatuotantoa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat