Tutkijat löysivät uusia long covidin oireita – nämä tekijät lisäävät riskiä

Brittitutkijat löysivät laajasta aineistosta uusia mahdollisia pitkän koronan eli long covidin oireita. Havainnosta uutisoi muiden muassa The Guardian.

Seksihalujen väheneminen, erektio-ongelmat ja hiustenlähtö voivat olla aiemmin tunnistamattomia pitkän koronan oireita.

Birminghamin yliopiston tuore tutkimus lisää näyttöä siitä, että pitkittyneiden koronaoireiden kirjo on laaja ja että ongelmat voivat vaivata myös lievemmän taudin sairastaneita. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta.

Tavallisimpana koronavirustaudin jälkioireena pidetään voimakasta uupumusta, joka ei lievity levolla. Myös kognitiiviset häiriöt – niin sanottu aivosumu –, hengitysvaikeudet, rintakivut, sydämentykytykset, kivut, unettomuus sekä ahdistuneisuus ovat valitettavan monelle potilaalle tuttuja vaivoja. Nämä oireet nousivat esille myös nyt ilmestyneessä brittitutkimuksessa.

Myös havaittujen uusien jälkioireiden on arveltu jo aiemmin olevan yhteydessä koronaan, mutta nyt asiasta on tutkimusnäyttöä.

Potilaat ovat kertoneet esimerkiksi hiustenlähdöstä, jota tiedetään esiintyvän muidenkin rajujen infektioiden yhteydessä. Lääkärit ovat varoitelleet, että verisuoniin vaikuttava virus voi johtaa myös pitkäaikaisiin erektio-ongelmiin. Väsymys ja ahdistuneisuus puolestaan ovat omiaan laskemaan libidoa.

Long covidin riskiryhmistä lisää tietoa

Nature Medicine -tiedelehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat yli 486 000 todistetusti koronainfektioon pandemian ensimmäisen reilun vuoden aikana sairastuneen sekä yli 1,94 miljoonan tartunnalta säästyneen britin otantaan.

Koronaan sairastuneet eivät olleet tarvinneet sairaalahoitoa. Tartunnan saaneet kuitenkin raportoivat tutkijoille long covidiin liitetyistä oireista kolme kuukautta varsinaisen infektion jälkeen paljon useammin kuin taudin välttäneet.

Long covidin laajan oirekirjon lisäksi aineistosta oli havaittavissa, että tietyillä ihmisillä on suurempi riski sairastua pitkittyneeseen koronaan. Muun muassa naiset, nuoret, etniseen ryhmään kuuluvat, taloudellisesti heikossa asemassa olevat, tupakoitsijat, pitkäaikaissairaat sekä ylipainoiset osallistujat raportoivat muita useammin pitkään jatkuvista koronaoireista.

Esimerkiksi naisten kohonnutta riskiä voi selittää sukupuolen yhteys autoimmuunisairauksiin. Naisilla autoimmuunisairauksia, joissa elimistön puolustusmekanismit kääntyvät virheellisesti omia kudoksiaan vastaan, esiintyy selvästi useammin kuin miehillä.

Vältä ikävät jälkitaudit! Alla olevalla videolla kerrotaan, koska koronan jälkeen uskaltaa treenaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat