Yleisimmät "pitkän covidin" merkit: Uusi tutkimus osoittaa, että enemmistöllä jälkioireet kestävät vähintään puoli vuotta

Tuore kiinalaistutkimus esittää, että suurimmalla osalla sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista on vähintään yksi oire vielä puoli vuotta sairastumisen jälkeenkin. Tutkimuksesta uutisoi yhdysvaltalaiskanava CNN.

Arvostetussa The Lancet -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus perustuu yli 1700 kiinalaisen koronapotilaan otantaan. Osallistujilla diagnosoitiin korona tammi-maaliskuussa 2020 ja heitä seurattiin syyskuuhun asti. Potilaiden mediaani-ikä oli 57 vuotta. Vain neljä prosenttia heistä joutui tehohoitoon.

Osallistujat kertoivat tutkijoille jälkioireistaan kasvokkain tehdyissä haastatteluissa. Lisäksi osallistujille tehtiin fyysisiä tutkimuksia, kuten verikokeita ja kävelytestejä.

Yli kolmella neljäsosalla potilaista oli vähintään yksi oire vielä puoli vuotta sairastumisen jälkeen. Yleisimpiä jälkioireita olivat väsymys ja lihasheikkous. Myös univaikeuksia, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta raportoitiin säännöllisesti.

Potilailla, joille kehittyi sairaalassa vakava tautimuoto, havaittiin muita useammin röntgenkuvauksissa todisteita keuhkovaurioista vielä puoli vuotta koronaoireiden ilmenemisen jälkeen. Lisäksi osalle potilaista näytti kehittyneen koronan sairastamisen jälkeen munuaisten toimintahäiriö.

Pitkän covidin aiheuttamat muut oireet

Tutkimuksessa on puutteensa, mutta se on tähän mennessä laajin ”pitkästä covidista” tehty tutkimus. Kiinalaistutkijat huomauttavat, että uuden koronaviruksen aiheuttama covid-19 on uusi tauti, jonka jälkioireita aletaan vasta nyt hahmottaa.

Kesäkuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoi, että suomalaispotilailla tyypillisimpiä paranemisvaiheen oireita ovat uupuminen, totaalinen väsymys, fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen, huimaus, uudelleen tulevat lämpöpiikit, jatkuva yskä sekä hajuaistin puuttuminen. Tehohoitopotilaille on sairaalasta kotiutumisen jälkeen kehittynyt veritulppia.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC listaa yleisimmiksi koronan pitkittyneiksi jälkioireiksi väsymyksen, hengenahdistuksen, yskän, nivel- ja rintakivut, ajattelu- ja keskittymisvaikeudet, masentuneisuuden, lihaskivut, päänsäryn, uudet lämpöpiikit sekä sydämen sykkeen kiihtymisen.

Vakavampia ja harvinaisempia ”pitkän covidin” aiheuttamia komplikaatioita ovat esimeriksi sydänlihastulehdus, keuhkojen toiminnan häiriöt, munuaisvaurio, ihottuma ja hiustenlähtö.

Pitkään jatkuvia jälkioireita on havaittu olevan myös koronan lievän tautimuodon sairastaneilla.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat