Teknologia-alan sovintoehdotus hylättiin – "Voi olla todennäköistä, että lakot toteutuvat"

Teknologiateollisuuden sovintoehdotus hylättiin – katso osapuolten perustelut 13:52
Teknologiateollisuuden sovintoehdotus hylättiin – katso osapuolten perustelut sekä toimittajan analyysi siitä, millainen kivi kengässä on umpikujalta vaikuttavien neuvotteluiden taustalla.

Teknologiateollisuuden työriidan sovintoehdotus on hylätty, kävi tänään ilmi Valtakunnansovittelijan toimistolla.

– Valitettavasti sovintoehdotus on hylätty. Eli sovittelu jatkuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo.

Hän kertoo, että sovintoesityksessä yritettiin tasapainotella työntekijöiden ostovoiman ja Suomen kilpailukyvyn välillä.

– Tässä on liikuttu äärirajoilla koko ajan, tilanne on äärimmäisen hankala, hän kertoo.

Hän kertoo, että Teollisuusliitto hylkäsi sovitteluehdotuksen. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen.

– Tänään paistaa aurinko, toivotaan, että paistaa kohta täällä Bulevardillakin, hän toteaa.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat jättivät vastauksensa aamuyhdeksältä valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla. MTV Uutiset Live päivysti valtakunnansovittelijan toimistolla kello 8.55 alkaen.

– Voi olla todennäköistä, että lakot toteutuvat nyt ensi viikolla, Sajavaara kertoo.

Työehtosopimus umpeutui marraskuussa

Teknologiateollisuuden työehtosopimus umpeutui marraskuun lopussa. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on kertonut osapuolten välisten erimielisyyksien liittyvän palkkaratkaisuun. Aallon mielestä työnantajapuoli ei huomioi sitä, miten inflaatio on heikentänyt palkansaajien ostovoimaa.

Valtakunnansovittelijan toimistolla hän vahvisti, että palkankorotustaso jäi liiton näkökulmasta liian alhaiseksi. Hän korosti, että haluavat ratkaista asian mahdollisimman nopeasti.

– Tottakai toivomme, että pystyisimme ratkaisemaan tämän asian ennen kun lakot alkavat, hän sanoi.

Toimitusjohtaja Jaakko Ruohoniemi Teknologiateollisuuden työnantajilta kertoo tilanteen olevan karvas. Hän kertoi työnantajapuolen tulleen paljon vastaan asiassa.

– Pitkän ja raskaan prosessin jälkeen tämä on tietysti raskas pettymys.

Lakko uhkaa

Teollisuusliitto on vauhdittanut neuvotteluita lakkovaroituksilla, joita se on jättänyt Teknologiateollisuuden työnantajien lisäksi Kemianteollisuudelle.

Tiistaina Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen, joka koskee 112:ta toimipaikkaa teknologia- ja kemianteollisuudessa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää, ja lakkojen ajankohta olisi 8.–10. helmikuuta.

Viime viikolla Teollisuusliitto jätti lakkovaroituksen työnseisauksista, jotka tapahtuisivat 1.–3. helmikuuta. Niiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7  200 työntekijää.

Heijastuu monen alan palkkaneuvotteluihin

Teknologiateollisuuden neuvottelujen venyminen on heijastunut myös useisiin muiden alojen palkkaneuvotteluihin.

Työmarkkinoilla ei odoteta ratkaisuja muidenkaan alojen palkankorotuksista ennen kuin teknologiateollisuuden uusista työehdoista päästään sopuun.

Lue myös:

    Uusimmat