Tekikö Britannian sotalaiva aluevesiloukkauksen Krimillä? Asiantuntijat varoittavat jännitteiden kasvaneen

1:19

Välikohtaus sattui keskiviikkona päivällä, kun Britannian laivaston hävittäjä MHS Defender oli matkalla Odessasta Georgiaan.

Alus purjehti laivaston mukaan kansainvälisellä merireitillä Krimin eteläkärjen vieritse. Venäjä puolestaan sanoi, että Defender oli sen aluevesillä ja syytti Britanniaa provokaatiosta.

Venäjä lisäsi, että se ampui varoituslaukauksia ja sen koneet pudottivat varoituspommeja mereen.

Britannia sanoo, ettei mitään laukauksia tai pommeja havaittu, ja että Venäjää oli informoitu laivan reitistä etukäteen. Britannian mukaan joitakin laukauksia kuultiin Venäjän aiemmin ilmoittamista ampumaharjoituksista.

Venäjän puolustusministeriö Moskovassa kutsui Britannian sotilasattasean kuultavaksi "provokaation" vuoksi.

Asiantuntijat: jännitteet kasvussa

Sotilasasiantuntijat sanovat uutistoimisto Reutersille, että riippumatta siitä, kumman maan versio tapahtumista on totta, välikohtaus kertoo kasvavista jännitteistä. Britannia ja muu länsi ei ole hyväksynyt Krimin vuoden 2014 liittämistä Venäjään, ja Venäjä näyttää käyttävän kaikki tilaisuudet voimiensa esittelyyn.

BBC:n toimittaja Jonathan Beale oli Defenderin kyydissä välikohtauksen sattuessa. Hänen mukaansa miehistö oli asemissaan ja asejärjestelmät käyttövalmiina, kun alus lähestyi Krimin eteläkärkeä. Bealen mukaan kaksi Venäjän rannikkovartioston alusta tuli lähelle ja viesti uhkasi radioviesteissä ampua, jos Defender ei muuta suuntaa. Myös venäläishävittäjiä nähtiin.

Beale kertoi Defenderin kapteenin sanoneen, että tarkoitus oli "tehdä pointti" Venäjälle.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja