Teholiike testissä: 30 burpeeta päivässä 15 päivän ajan – näin se vaikutti ja yllätti

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25

Kuinka tehokas burpee-liike oikeasti on? Runner's World -julkaisun toimittaja laittoi liikkeen testiin ja kertoo, että ainakin juoksunopeus ja -kestävyys paranivat.

Katso yllä olevalta videolta ohjeet superhelppoon kotitreeniin!

Kun puhutaan muutaman liikkeen tehotreeneistä, on burpee eli yleisliike yleensä listattu aina mukaan. Burpeen on kehuttu polttavan tehokkaasti rasvaa ja haastavan moni suuria kehon lihasryhmiä.

Esimerkiksi Mayo Clinicin tutkija Michael Joynerin mukaan burpee ja hyppynarulla hyppiminen ovat ainoat liikkeet, jotka ihminen tarvitsee päästäkseen elämänsä kuntoon.

Suomalainen personal trainel Merja Uotila kuitenkin tyrmäsi ajatuksen ja monet muutkin asiantuntijat ovat kritisoineet burpeen tehoa.

Burpee testiin: 30 kertaa 15 päivän ajan

Runner's World -julkaisun toimittaja Danielle Zickl päätti kuitenkin laittaa liikkeen testiin ja katsoa, kuinka tehokas hänen rakastamansa liike todella on.

Näin burpee tehdään:

_369130058

Aloita pystyasennosta. Mene kyykkyyn ja laita kämmenet eteesi lattialle. Hyppää tästä jaloilla taaksepäin lankkuasentoon. Lankussa tehdään yksi punnerrus, josta hypätään takaisin kyykkyasentoon. Hyppää kyykystä pystyasentoon kädet kohti kattoa kurkottaen.

Danielle teki kolme 10 burpee-liikkeen sarjaa 15 päivän ajan. Ensin hän piti toistojen välissä minuutin lepohetken, mutta vähensi aikaa 15 sekuntia aina kolmen päivän välein, kunnes viimeisen kolmen päivän ajan nainen teki 30 burpeeta peräjälkeen.

Nämä muutokset Danielle itse huomasi kehossaan kokeilun jälkeen.

1. Juoksunopeus ja -kestävyys parantuivat

Danielle kertoo, kuinka 15 päivän kokeilun jälkeen hän jaksoi juosta kovempaa ilman, että hän joutui jatkuvasti kannustamaan itseään.

Hän kertoo, että yleensä töiden jälkeen hänellä oli energiaa tehdä vain alle 5 kilometrin lenkkejä, mutta kokeilun jälkeen lähes 9 kilometrin lenkki sujui ongelmitta.

– Se tuntui mahtavalta. Askellukseni tuntui vahvemmalta ja hengitykseni oli tasaisempaa ja hillitympää, hän kertoo.

2. Enemmän energiaa

Daniellen mukaan erityisesti burpee-harjoituksen tekeminen heti aamusta sai hänet tuntemaan itsensä heti heränneeksi ja energiseksi – jopa ilman kofeiinia.

Äärimmäinen rasitus voikin vapauttaa kehossa endorfiinia, joka tarjoaa energiaa koko päiväksi.

3. Treeni muuttui helpommaksi, mutta joskus se oli edelleen hankalaa

Danielle kertoo ihmetelleensä sitä, kuinka 15 päivän aikana kehitys ei ollutkaan aivan niin suoraviivaista. Joskus tuntui, kuin olisi ottanut takapakkia tai kuin kyseessä olisi treenin ensimmäinen päivä.

Asiantuntija muistuttaa, että monet ulkoisetkin tekijät, kuten edellisen yön unet, voivat vaikuttaa treeniin. Toisaalta vastaavanlaisen kokeilun alussa keho voi vielä vasta totutella kovaan, jatkuvaan treeniin.

4. Olo tuntui vahvalta

– Burpeet ovat intensiivisiä liikkeitä. On olemassa syy, miksi eliittiurheilijat ja armeija treenaavat niiden avulla. Kun tiesin, mitä tein keholleni, se antoi minulle voimakkuuden tunnetta, joka oli enemmän kuin fyysistä. Tunsin itseni psyykkisesti vahvaksi, Danielle kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat