Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Teetkö yleisen virheen? Näin tuoretta kalaa pitäisi oikeasti säilyttää

Julkaistu 12.04.2013 11:51

Tuoretta kalaa ei kannata säilyttää millä tahansa hyllyllä jääkaapissa, vaan kalalle on olemassa oma nurkkaus. Jääkaappilämmössä kala voi pilaantua jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä!

Kala on raaka-aineena erityisen herkkä ja vaatii huolellista käsittelyä ja säilytystä. Raakana kalaa tulisikin säilyttää 0–3 C asteessa ja jääkaappilämpötila ylittää usein tämän ihannerajan. Jos ja kun tuoretta tai tyhjiöpakattua kalaa siis säilyttää jääkaapissa, kannattaa se laittaa alahyllylle ja aivan perälle, sillä siellä on kylmintä.

Muista kuitenkin, että etenkin tuore kala pilaantuu jääkaappilämmössä jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä 0–3 asteessa. Monissa jääkaapeissa onkin nykyään oma lokeronsa kalatuotteille, jossa lämpötila on optimaalinen.

Pääsääntöisesti kala kannattaa ostaa samana päivänä, kun aiot sen valmistaakin.

Pakasta kala ennen automatkalle lähtöä

Kalaa kuljetettaessa kannattaa aina turvautua kylmälaukkuun ja kylmävaraajiin. Kätevää on myös pakastaa raaka kala, joka saa sulaa kuljetuksen ajan hiljalleen kylmälaukussa. Perillä sen voi valmistaa heti ruoaksi. Mikäli kylmäsäilytystilat ovat puutteelliset, pyri ostamaan kala vasta mahdollisimman lähellä valmistamishetkeä.

Säilytyslämpötilan lisäksi kalaa käsiteltäessä on huomioitava välineiden ja käsien puhtaus. Huolehdi, että leikkuulauta on puhdas, kun aloitat, ja pese se huolellisesti, ennen kuin jatkat kokkailuja. Laudan voi myös suojata vaikkapa leivinpaperilla.

Lähde: Pro Kala Ry

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Varo pahaa virhettä joulukalojen tarjoilussaHaetko juhannukseksi kalaa kaupasta? Älä sorru pahaan virheeseen – "Kaiken A ja O on..."Muista yksi asia aina, kun ostat kalaa kaupasta – pilaantumisriski on muuten todellinenMuista tämä aina, kun ostat kalaa kaupasta: "Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle"Suosittu jouluruoka voi muuttua käyttökelvottomaksi – älä osta vielä tänään kaupastaÄlä pilaa jouluasi – vain yksi kikka takaa kalan säilyvyyden
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 09:00
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 08:45
    Takaisinvedot

    Traficom varoittaa: Poista tämä turvaistuin käytöstä välittömästi!

  • 08:22
    Ruoka

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • 06:34
    Nukkuminen

    Tingitkö yöunistasi? Ei kannattaisi – tätä kaikkea univaje voi aiheuttaa