Tee itse karjalanpiirakoita – poimi herkullinen resepti!

1985: Vuorokausi karjalanpiirakoiden leipomista 0:42
Katso videolta, miten karjalanpiirakoita rypytetään.

Makumuistoja-ohjelmassa kokataan perinteistä suomalaista ruokaa.

MTV3-kanavalle palanneessa Makumuistoja-ohjelmassa vieraillaan Jarnon luona. Jarno valmistaa Jenni Kokanderille ja Kari Lumikerolle karjalanpiirakoita sekä karjalanpaistia mummonsa reseptillä.

Jarnon perinteiset karjalanpiirakat

Riisipuuro (neljälle):

2 dl puuroriisiä
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
1 pala kanelitankoa
2 dl vettä
8 dl maitoa

Piirakkapohja:

4 dl ruisjauhoa
1 dl vehnäjauhoa
ripaus suolaa
3 dl vettä
2rkl öljyä tai voita

Lisää kattilaan riisi, suola, sokeri, kaneli ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä. Lämmitä maito ja pidä se lämpimänä.

Keitä riisiä hiljalleen kannen alla ja lisää aina välillä lämmintä maitoa. Sekoita tasaisin väliajoin, jotta puuro ei pala pohjaan. Keittoaika on noin 50 minuuttia.

Valmista piirakkataikina. Sekoita 4dl ruisjauhoa, 1dl vehnäjauhoa, sekä suola. Lisää vettä 3dl ja lopuksi koko taikinaan 2rkl öljyä/voita. Laita uuni lämpiämään 300 asteeseen.

Kauli taikina ohueksi levyksi reilusti ruisjauhoa käyttäen ja ota juomalasilla taikinasta kakkaroita. Kauli kakkarat, pinoa laittaen ruisjauhoa väliin. Puhdista ylimääräiset jauhot, täytä riisipuurolla ja rypytä.

Voitele pelti voisulalla ja asettele piirakat pellille, paista n. 20 minuuttia.

Paiston jälkeen voitele voisulalla, pinoa ja peitä vetäytymään.

Jarnon mummon karjalanpaisti

800-1000 g lihaa, josta puolet sikaa ja puolet nautaa
18-20 mustapippuria
suolaa maun mukaan
sipuli
2 isoa porkkanaa
vettä

Ruskista lihoja uunissa 150–200 asteessa tunnin ajan. Lisää halutessasi 50 grammaa voita.

Lisää pataan iso sipuli, 2 isoa porkkanaa, pippurit. Lisää vettä niin paljon, että ainekset peittyvät.

Hauduta 100-asteisessa uunissa vähintään 6 tuntia.

Tarjoile perunamuusin ja puolukoiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat