Teatteriohjaaja lähetyksessä: Tältä Suomi näyttää maahanmuuttajan silmin

Teatteriohjaaja Ritva Siikala kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mitä maahanmuuttajat ajattelevat Suomesta.

– Heillä on tietenkin yhtä monta kokemusta kuin on ihmistäkin. Mutta aika pelottavalta tämä näyttää, Ritva Siikala tiesi.

Tilanne avautui hänelle itselleen, kun hän sai afrikkalaisen vävyn. Hän heitti rinkan selkään ja lähti ottamaan selvää, minkälaisista olosuhteista vävy tulee.

– Joka päivä koin kymmenen tai 20 tilannetta, jossa en ymmärtänyt ollenkaan, miten tulisi käyttäytyä, Siikala kertoi.

Hän uskoo, että yhtä erilaisista olosuhteista tänne tuleville tilanne on täsmälleen sama. Meidän normimme eivät ole heille itsestään selviä.

Siikala on kuullut lähiöissä asuvilta henkilöiltä, että suomalainen kulttuuri olutkapakoiden ympärillä saattaa olla ankeaa ja pelottavaakin.

Laajemmassa kyselyssä kaikki ovat ihmetelleet, miksi Suomessa kohdellaan vanhoja ihmisiä niin huonosti. Tässä asiassa ja ylipäätään välittämisessä olisi suomalaisilla Siikalan mielestä oppimista.

– Yhteisöllisyys on meilläkin vähän niin kuin muotisana. Mutta sellaista on olemassa maailmassa, ja se on aikalailla kadoksissa Suomessa, Siikala totesi.

Siikala uskoo, että uuden suomalaisen identiteetin kasvamisessa on kyse neuvotteluprosessista. Uussuomalaisten kanssa voi vaihtaa kuulumisia ja kertoa puolin ja toisin, mikä omassa kulttuurissa on hyvää.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miten taiteen avulla voi viedä eteenpäin suvaitsevaisuuden sanomaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja