Nämä asiat aiheuttavat ongelmia monikulttuurisissa liitoissa

Monikulttuuristen perheiden liiton kouluttaja Tarja Niemi kertoo, mistä asioista monikulttuurisissa liitoissa useimmiten riidellään.

Uskonnolliset erot

Ollaan eri uskontokunnista, eikä ole puhuttu uskonnollisista eroista. Asia tulee esille vasta sitten, kun hankitaan lapsia. Riitaa syntyy siitä, mihin uskontokuntaan lapsi kasvatetaan.

Miehen ja naisen roolit

Miehen ja naisen rooleista ei välttämättä puhuta seurusteluaikana. Ongelmat alkavat vasta, kun muutetaan saman katon alle. Miehen odotukset vaimosta saattavat olla erilaiset kuin naisella.

Eri perhekäsitys

Yhteisöllisestä ja yksilöllisestä kulttuurista tulevilla voi olla eri näkemys siitä, ketä perheeseen kuuluu. Mies voi kutsua kotiin ison porukan vieraita, jotka voivat jäädä yökylään.

– Eikä siinä kysytä, milloin vieraat lähtevät, Niemi sanoo.

Rahan lähettäminen kotimaahan voi aiheuttaa kinaa, jos siitä ei ole ennalta sovittu. Pitää sopia, mikä on se perhe, jota elätetään ja kuinka suurella summalla.

Aiemmat avioliitot

Miehelle on vaikeaa, jos naisella on lapsia aiemmasta avo- tai avioliitosta. Vaikeinta on hyväksyä sitä, että nainen joutuu olemaan yhteydessä lasten isään kasvatus- ja tapaamisasioissa.

– Mies voi olla mustasukkainen ja kuvitella, että naisella on vipinää ex-miehen kanssa, Niemi selvittää.

Keskustelukulttuuri

Puolisot ovat tottuneet erilaiseen keskustelukulttuuriin. Voi olla, että mies ei puhu mitään, tai että hän on hyvin temperamenttinen.

– Voi olla outo ajatus, että vaimon kanssa täytyy keskustella, Niemi toteaa.

Miehen kulttuurissa saattaa olla tapana avioitua serkun tai tutun kanssa, jonka on tuntenut lapsesta asti. Serkun kanssa ei tarvitse keskustella, koska mies tuntee tämän hyvin.

Paperisota

Kun toinen puoliso on maahanmuuttajataustainen, avioliitto solmitaan pikaisesti oleskeluluvan saamiseksi. Tällöin pariskunta ei ole ehtinyt tutustua toisiinsa kunnolla aloittaessaan yhteisen elämän.

Yksi pariskunta on reissannut Suomen ja Turkin väliä kolme vuotta, koska miehellä ei ole oleskelulupaa Suomessa. Kun nainen oli lähdössä Turkista, viimeiset neljä päivää he vain riitelivät. Mies ajattelee, että on naisen vika, että Suomi on niin vaikea.

– Vaimo edustaa kaikkea vaikeaa ja hankalaa, Niemi arvelee.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja