Oletko monikulttuurisessa suhteessa? Toimi näin!

Monikulttuurisia suhteita rasittavat lasten kasvatukseen ja sukupuolirooleihin liittyvät näkemyserot sekä tiukka lainsäädäntö. Miten eri kulttuureista tulevat henkilöt selvittävät ongelmat niin, että saavat perhe-elämän sujumaan?

– Mitä erilaisimmista kulttuureista ja maista mies ja vaimo ovat, sitä suurempi on törmäyskurssi. Kommunikaatio on se pohja ja avain, jolla parisuhteen ongelmat ratkaistaan ja karikolle ajot ehkäistään, tietää Tarja Niemi Monikulttuuristen perheiden liitosta.

Hän neuvoo työkseen monikulttuurisia perheitä arjen pulmatilanteissa sekä viranomaisasioihin liittyvässä paperisodassa.

Liiton jäsenlistassa on 180 suomalaista naista, joilla on maahanmuuttajataustainen puoliso. Usein nainen on se, joka hakee apua ja tukea.

– Nainen koettaa yksin ratkaista ongelmat ja pelastaa parisuhteen, Niemi vahvistaa.

Monelle naiselle on ollut täysi yllätys, miten vaikeaa kahden eri kulttuurin edustajan elämän yhteensovittaminen on. Vertaistuen kautta he saavat apua, tukea ja neuvoja.

Pitää oppia keskustelemaan

Jotta ongelmat saataisi selvitettyä, niistä pitää oppia keskustelemaan.

– Koska monikulttuuriset liitot lisääntyvät, pitäisi kunnan tasolla olla neuvontapaikka, Niemi toteaa.

Nyt on olemassa perheneuvolaa ja kirkon perheneuvontaa, mutta on vaikea kuvitella ulkomaalaisten miesten hakeutuvan niihin. Varsinkin, kun kaikki neuvojat ovat naisia.

Yhteisöllisissä kulttuureissa suvun vanhempi mies antaa neuvoja. Hän voi sanoa, että nuorimies on väärässä, ja tämän tulee pyytää anteeksi vaimoltaan. Täällä Suomessa ei ole kukaan sanomassa, miten pitäisi tehdä.

Ongelmista ei voi kertoa ihmisille, jotka eivät elä monikulttuurisessa suhteessa.

– Ensimmäinen ohje on, että eroa, Niemi tietää.

Vertaistuki

Facebookissa toimivan keskusteluryhmän kautta järjestetään vertaistukitapaamisia, joissa samasta kulttuurista tulevien miesten vaimot jakavat kokemuksiaan. He voivat pohtia, mikä miehen käytöksessä on kulttuurille ominaista.

– Itse olen ollut kymmenen vuotta kurdimiehen kanssa ja pystyn kertomaan, mitkä asiat johtuvat kulttuurista ja mitkä henkilöstä, Niemi kertoo.

Kommunikaatioita helpottaa se, että tutustuu toisen kulttuuriin. Kun käy miehen kotimaassa ja tapaa hänen perheensä, oppii ymmärtämään miestänsä.

– Monikulttuurinen liitto on myös suunnaton rikkaus. Saa tutustua erilaisiin tapoihin ja ruokiin ja matkustella, Niemi summaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat:Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat