Mainos

Täystyrmäys poliisin liikennetiedottamiselle

"Joissain poliisilaitoksissa liikennetiedotusta arvostetaan ja joissain poliisilaitoksissa sitä arvostetaan vähemmän."

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys on syvästi huolissaan siitä, että poliisin valtakunnallinen liikennetiedotus erityisesti juhlapyhien- ja lomaliikenteen osalta on lähes kadonnut Liikkuvan poliisin lakkauttamisen seurauksena.

Liikkuvan poliisin aikakaudella jokaisen juhlapyhän ja valtakunnallisen lomaliikenteen liikennevalvontaan liitettiin Perinneyhdistyksen mukaan suunnitelmallinen liikennetiedotus.

– Parhaimmillaan medialla oli käytössään puhelinnumerot päätieverkolla liikennettä valvoviin poliisiautoihin Helsingistä Lappiin saakka. Liikennetiedotusta johdettiin keskitetysti Liikkuvan poliisin tiedotusyksikön taholta ja kaikki Liikkuvan poliisin osastot ja yksiköt olivat sitoutuneet palvelemaan mediaa aina kun siihen aihetta ilmeni, Perinneyhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Poliisin organisaatiossa nykyisiä liikennepoliisin yksiköitä johtaa 11 poliisilaitosta – kukin omalla tavallaan.

– Joissain poliisilaitoksissa liikennetiedotusta arvostetaan ja joissain poliisilaitoksissa sitä arvostetaan vähemmän. Tosiasia on kuitenkin se, että poliisin valtakunnallinen liikennetiedotus toimii poliisin omien teemavalvontajaksojen aikana, mutta sen sijaan juhlapyhien, lomaliikenteen ja eri vuodenaikaan liittyvien liikennetiedotusjaksojen valtakunnallinen liikennetiedotuksen taso ja määrä on käytännössä romahtanut, tiedotteessa sanotaan.

Edes hiihtolomaliikenteestä ei tiedotettu

Liikennetiedotuksen puute oli selkeimmin havaittavissa hiihtolomaliikenteen ensimmäisen jakson viikonloppuina. Liikkuvan poliisin Perinneyhdistyksen hallituksen jäsenten havainnot Etelä-Suomen ja Lapin välillä vahvistivat puutteet tiedotuksessa. 

– Poliisin liikennetiedotusta ei ollut kuultavissa kumpanakaan viikonloppuna maamme tiestöllä.

Poliisin valtakunnallisen liikennetiedotuksen puute oli yhdistyksen mukaan ennustettavissa Liikkuvan poliisin lakkauttamispäätöstä tehtäessä. Nyt ennustettu ongelma on käytännössä konkreettisesti havaittu ja todistettu.

– Merkittävä määrä tutkimustietoa puoltaa näkemystämme siitä, että suunnitelmallisella ja hyvin organisoidulla liikennetiedotuksella vaikutetaan jopa merkittävästi tiellä liikkuvien ihmisten liikennekäyttäytymiseen.

– Kun hyvin suunniteltuun ja hyvin organisoituun liikennetiedotukseen liitetään näkyvä ja vaikuttava liikennevalvonta on vaikutus vielä suurempi.

Tiedotuksen puute huomattu myös mediassa

Perinneyhdistyksen tekemä soittokierros eri medioihin on heidän mukaansa vahvistanut näkemystä poliisin valtakunnallisen liikennetiedotuksen määrän ja laadun romahtamisesta.

– Median edustajat kertovat omana mielipiteenään selkeästi sen, että Liikkuvan poliisin lakkauttaminen joko romahdutti tai vähensi merkittävästi poliisin valtakunnallista liikennetiedotusta. Usean median edustajan mukaan eritoten Trafi on jollakin tavalla pyrkinyt paikkamaan sitä liikennetiedotusvajetta, minkä Liikkuvan poliisin lakkauttaminen tielle jätti, Perinneyhdistyksestä kerrotaan.

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys on lähettänyt poliisihallitukselle kirjeen asiasta ja kysynyt poliisihallitukselta sitä, mihin toimiin poliisihallitus aikoo ryhtyä, jotta juhlapyhien, lomajaksojen ja vuodenaikoihin liittyvä liikennetiedottaminen saadaan poliisissa tasolle, jolla se oli Liikkuvan poliisin aikakaudella.

--

Näitkö jo suomalaispoliisin kehittelemän autoharppuunan?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.