Täysin puskista tullut ilmoitus sai autovalmistajan jälleenmyyjät ymmälleen – miksi parhaiten myyvät mallit saavat kirveestä?

Kaunisääninen Jaguar F-Type SVR luukuttaa tunnelissa New Yorkissa 0:59
Nämä äänet jäävät historiaan. Kaunissointuinen Jaguar F-Type SVR luukutti sydämensä kyllyydestä tunnelissa New Yorkissa.

Jaguar myy vuodesta 2025 alkaen pelkkiä täyssähköautoja. Päätöksestä on varmasti käyty ja käydään vielä pitkään debattia, sillä se tarkoittaa myös yhtiön parhaiten myyvien mallien kuoppaamista. 

Jaguar teki viime viikolla yhden sen 85-vuotisen historian isoimmista ilmoituksista, kun se kertoi ryhtyvänsä täysin sähköiseksi valmistajaksi vuodesta 2025 alkaen.

Ilmoitus oli yllättävä siksikin, ettei Jaguar ollut vielä osoittanut erityisen suurta sitoutumista sähköautoihin. Sillä on myynnissä vain yksi täyssähkömalli; vuonna 2018 esitelty I-Pace.

Radikaalin ratkaisun taustalla on syyskuussa Jaguar Land Rover -konsernin toimitusjohtajan pallille istahtaneen Thierry Bolloren pyrkimys ratkaista Jaguarin nykyinen identiteettikriisi.

Konsernin sisältä tulevan tiedon mukaan Bollore haluaa kaventaa Jaguarin mallivalikoimaa mahdollisesti vain kahteen tai kolmeen autoon. Ne olisivat kuitenkin nykyisiä korkeatasoisempia sekä kalliimpia ja kilpailisivat ostajista jopa Aston Martinin ja Bentleyn kanssa.

Autoliikkeet ymmärrettävästi huolissaan

Urheilullisista henkilöautoistaan sekä viime vuosina myös katumaastureistaan tunnetun brittivalmistajan jälleenmyyjät ovat hekin ilmaisseet huolensa valmistajan suunnitelmista.

Bollore nimittäin vahvisti Automotive Newsille myös sen, että päätös siirtyä täyssähköautoihin tarkoittaa myös siirtymistä pois katumaastureista.

Tämä oli jälleenmyyjille isku vasten vasten kasvoja, sillä SUV-malli F-Pace on ollut merkin myydyin malli jo pitkään. Sillä on katumaasturiarsenaalissaan myös pienempi E-Pace. Täyssähkömalli I-Pace sen sijaan ei ole erityisemmin vakuuttanut myynneillään.

Bolloren mukaan F-Type-urheiluauton kaltaisen täyssähköauton luominen ei ole sekään korkealla uuden strategian prioriteeteissa.

Valmistajalta oli tulossa täyssähköinen XJ-edustussedan, jonka tuotantovalmis versio piti esitellä aivan lähiaikoina, mutta valmistaja ilmoitti täysin puun takaa, ettei autoa tulla sittenkään valmistamaan.

Jaguar kertoo aloittaneensa jällenmyyjäverkostonsa preppaamisen tulevaa myllerrystä varten, mutta toistaiseksi on mahdotonta sanoa, miltä Jaguarin mallisto näyttää vuonna 2025. Uusia polttomoottoriautoja se ei kuitenkaan enää aio esitellä.

Lue myös:

    Uusimmat